Buys Ballot Medaille voor meteoroloog Brian Hoskins

23 april 2014

De Britse Sir Brian Hoskins ontvangt op maandag 23 juni de Buys Ballot Medaille 2014 van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij krijgt de prijs voor het baanbrekend werk dat hij als wiskundig onderlegde meteoroloog heeft verricht voor het begrijpen van weersystemen en de grootschalige luchtstromingen in de atmosfeer.

Sir Brian J. Hoskins (1945) introduceerde een groot aantal concepten en methoden in de operationele meteorologie, die nu overal ter wereld gebruikt worden bij het berekenen van weersverwachtingen. Dankzij zijn inspanningen heeft de afdeling Meteorologie van de Universiteit van Reading internationaal een leidende positie verworven. Hoskins ontving al vele nationale en internationale onderscheidingen voor zijn werk en wordt gezien als een van de meest vooraanstaande meteorologen in de wereld. Vanwege zijn inspanningen voor het klimaat is hij in 2007 geridderd.

Sir Brian Hoskins promoveerde in 1970 aan de Universiteit van Cambridge. Hij is sinds 1976 verbonden aan de Universiteit van Reading, eerst als lector en vanaf 1981 als hoogleraar meteorologie. Van 2000 tot 2010 was Hoskins Royal Society Research Professor. Naast zijn hoogleraarschap aan de Universiteit van Reading geeft hij sinds 2008 als eerste directeur van het Grantham Institute for Climate Change aan het Imperial College London leiding aan onderzoek naar klimaatverandering.

Over de Buys Ballot Medaille

De Buys Ballot Medaille is de oudste meteorologische onderscheiding ter wereld. De medaille werd in 1888 ingesteld ter ere van de beroemde meteoroloog prof. C.H.D. Buys Ballot (1817-1890), oprichter van het KNMI en lid van de Akademie. De KNAW kent de medaille sinds 1893 een keer in de tien jaar toe aan de onderzoeker die het meest heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de meteorologie. Sir Brian Hoskins is de dertiende winnaar van de Buys Ballot Medaille.

De uitreiking vindt plaats op maandag 23 juni in het Trippenhuis van de KNAW aan de Kloveniersburgwal 29 in Amsterdam. Ter gelegenheid van de uitreiking wijdt de KNAW in samenwerking met het KNMI die dag een symposium aan het werk van Hoskins. Voor de pers is er voorafgaand aan het symposium gelegenheid om met Sir Brian Hoskins te spreken.