Charterbank maakt 170.000 middeleeuwse oorkonden beschikbaar voor onderzoek

25 januari 2019

Op vrijdag 25 januari 2019 lanceerde het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis - een onderzoeksinstituut van de KNAW -  de Digitale Charterbank Nederland. Deze nieuwe website ontsluit in één keer meer dan 170.000 middeleeuwse oorkonden die in Nederlandse archieven worden bewaard.

Dankzij de Digitale Charterbank Nederland (DCN) kan iedereen voortaan online op een plek de vele tienduizenden oorkonden, oftewel charters, doorzoeken die in de verschillende Nederlandse archieven worden bewaard. Ze zijn te doorzoeken op onder andere datum, land, streek, plaats of familie. Toekomstige wijzigingen of aanvullingen door de archieven in hun online aanbod verschijnen vanzelf in de DCN. Op dit moment is van 24 duizend oorkonden ook een afbeelding in hoge resolutie beschikbaar.

Lees het volledige bericht op de website van Huygens ING.

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING)

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het instituut verricht onderzoek op het gebied van wetenschapsgeschiedenis, Nederlandse geschiedenis en literatuur. Het Huygens ING ontsluit historische bronnen en literaire teksten, bouwt aan een digitale infrastructuur en biedt online doorzoekbare data. Het Huygens ING biedt historische context, ook voor hedendaagse vragen over politiek en bestuur, literatuur, wetenschap en maatschappij.

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) is gevestigd in Amsterdam (Oudezijds Achterburgwal 185, 1012 DK Amsterdam).

Logo Huygens ING