De Akademie van Kunsten inaugureert zes nieuwe leden

27 augustus 2021

De Akademie van Kunsten heeft zes nieuwe leden geïnaugureerd op donderdag 26 augustus tijdens een live bijeenkomst met publiek in het Trippenhuis van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Tijdens de bijeenkomst rond de inaugurantie van de nieuwe leden Moniek Merkx, Michael Tedja, Patricia Kaersenhout, Merlijn Twaalfhoven, Jolanda Spoel, Lotte de Beer sprak de voorzitter van de Akademie, Liesbeth Bik, zich uit over het belang van de kunsten in de samenleving. Ze ging in het bijzonder in op het ondernemen van actie tegen de klimaatverandering. Lees haar volledige speech hier. President van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en hoogleraar Griekse taal en literatuur aan het Leiden University Centre for the Arts in Society Ineke Sluiter inaugureerde de zes nieuwe leden namens de KNAW. Componist, dichter en onderzoeker, en sinds 2015 lid van de Akademie van Kunsten, Micha Hamel, was moderator van de inauguratie.

De musici van het Calefax Reed Quintet met saxofonist en bestuurslid van de Akademie van Kunsten Raaf Hekkema, Oliver Boekhoorn (hobo), Bart de Kater (klarinet), Raaf Hekkema (saxofoon), Jelte Althuis (basklarinet) en Alban Wesly (fagot) zorgden voor de muzikale omlijsting.

Zes bekenden van de nieuwe leden spraken odes voor hen uit. De odes komen binnenkort online op deze pagina te staan.

De sprekers van de odes waren:

Christine Otten is een Nederlands auteur en journalist. Otten was als journalist onder meer werkzaam voor De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland. Ze debuteerde in 1995 met de roman Blauw metaal. Haar doorbraak kwam in 2004 met de roman De laatste dichters, die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs.

Floor Ziegler is een stadmaker. Zij vormt gemeenschappen van mensen uit zowel de leef- als systeemwereld rond plekken en aan de hand van thema’s. Vanaf het ontstaan van deze gemeenschappen werken stadmakers, creatieven en systeem mensen daarin gelijkwaardig aan één zelfde doel en betrekken daarbij de inclusieve samenleving.

Dana Kibbelaar heeft in de loop der jaren veel kennis en ervaring opgedaan in adviserende functies binnen Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Naast vaste dienstbetrekkingen voor culturele organisaties kreeg zij adviesopdrachten van de Rijkscultuurfondsen. Ook adviseerde zij het Internationaal Film Festival Rotterdam over hun organisatiestructuur. Tegenwoordig is zij werkzaam bij het Fonds Podiumkunsten.

Neske Beks is interdisciplinair kunstenaar (onder meer schrijver, filmmaker, audio-installaties).

Jowi Schmitz schrijft behalve journalistieke artikelen ook boeken, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Ze begon met twee romans voor volwassenen Leopold en Kus van je zus (bij uitgeverij Cossee) en publiceerde in 2012 haar eerste kinderboek.

Lisenka Heijboer Castañón is co-regisseur van Lotte de Beer. Daarnaast assisteerde ze Pierre Audi, Krzysztof Warlikowski, Monique Wagemakers, Laurent Pelly en Zack Winokur. In 2019 maakte ze een concert-enscenering van Parsifal met de Bochumer Symphoniker, regisseerde ze samen met Peter Leung het International Young Patrons Gala bij Nationale Opera & Ballet en maakte zij met Operafront VROUWENSTEMMEN, een nieuwe opera voor het Grachtenfestival die reflecteerde op 100 jaar vrouwenstemrecht in Nederland.

Groepsfoto nieuwe leden Akademie van Kunsten 2021 - foto: Inge Hoogland

Groepsfoto nieuwe leden Akademie van Kunsten 2021. Links naar rechts: Ineke Sluiter (president KNAW), Moniek Merkx, Michael Tedja, Jolanda Spoel, Wilma de Koning (Algemeen Directeur KNAW), Merlijn Twaalfhoven, Liesbeth Bik (voorzitter Akademie van Kunsten) - foto: Inge Hoogland