De KNAW en het coronavirus

17 maart 2020

We beginnen aan een periode waarin de wereld volkomen lijkt te zijn veranderd. Zonder uitzondering hebben we zorgen over de gezondheid, het welzijn van onze dierbaren en de continuïteit van het leven dat we gewend waren.

Dit zijn de maatregelen die de KNAW neemt om de verspreiding van het coronavirus Covid-19 zoveel mogelijk te beperken. De KNAW volgt daarbij de adviezen en richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid in het algemeen, en de maatregelen die zijn toegespitst op de universiteiten en onderzoeksinstellingen in het bijzonder.

Trippenhuis gesloten

Het Trippenhuis is vanaf maandagmiddag 16 maart 2020 gesloten. Alle medewerkers van het bureau werken zoveel mogelijk vanuit huis. De medewerkers zijn en blijven gewoon bereikbaar via telefoon en e-mail, dat geldt ook voor bestuur en directie. 

Geen bijeenkomsten

Alle geplande bijeenkomsten tot 1 juni zijn afgelast. Voorlopig pakken we ook geen initiatieven op voor nieuwe bijeenkomsten tot 1 september. Wij hopen op uw begrip hiervoor. Zodra de landelijke maatregelen dat weer toestaan, zullen we ons uiterste best doen om de uitgestelde bijeenkomsten alsnog te laten plaatsvinden. 

Deze periode trekt een zware wissel op iedereen, vooral degenen die intensief betrokken zijn bij de strijd tegen dit virus. Wij wensen u veel sterkte en hopen u in de nabije toekomst weer in goede gezondheid te begroeten in het Trippenhuis. 

Videoregistratie bijeenkomst over coronavirus

Op vrijdag 21 februari 2020 organiseerde de KNAW een bijeenkomst over het nieuwe coronavirus. Tijdens deze bijeenkomst spraken de volgende onderzoekers:

  • Eric Snijderhoogleraar moleculaire virologie en hoofd van de Sectie Research van de Afdeling Medische Microbiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum – Wat zijn coronavirussen?
  • Marion Koopmans, hoogleraar virologie, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam – Van spillover naar wereldwijde dreiging: wetenschap in actie
  • Aura Timen, hoogleraar respons in crises, Vrije Universiteit Amsterdam en hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding RIVM – Loopt Nederland gevaar?
  • Ab Osterhaushoogleraar virologie, University of Veterinary Medicine Hannover  Opties voor behandeling en preventie 

Bekijk de videoregistraties van de presentaties.