De lijfarts van de koning

20 mei 2020

Op vrijdag 22 mei verschijnt De lijfarts van de koning. Het avontuurlijke leven van Franz Joseph Harbaur, 1764-1824. Het onderzoek, een expertmeeting en het schrijven van de biografie is mogelijk gemaakt door het Fonds Staatsman Thorbecke van de KNAW.

Harbaur wordt in 1764 geboren als zoon van een eenvoudige plattelandschirurgijn. Tegen de achtergrond van oorlog en revolutie raakt hij bevriend met de groten van zijn tijd: Schiller, Goethe en zelfs Napoleon komt even voorbij. Uiteindelijk wordt Harbaur een machtig man aan het hof van koning Willem I: één van de pioniers van ons koninkrijk. De biografie De lijfarts van de koning geeft op prettige wijze een kijkje in de wereld van de geneeskunde en de omgangsvormen rond 1800 en laat tevens de harde realiteit zien van oorlog, revolutie en machtspolitiek .

Het leven van Harbaur vertoont opmerkelijke overeenkomsten met dat van Thorbecke. Ze waren beide buitenstaanders; hun wortels lagen niet in de Nederlanden, ze hadden een andere godsdienst, werden niet met een gouden lepel in de mond geboren, maar  werden toch invloedrijke mensen rond de Oranjes. Beide mannen hebben invloed gehad op de geneeskundige ontwikkeling in ons land, onder meer door de nieuwe geneeskundige staatsregelingen.

De feestelijke presentatie van de biografie met sprekers en muziek - was eind mei gepland in het Provinciehuis van Haarlem. Het eerste exemplaar zou worden aangeboden door de inspecteur-generaal van Gezondheidszorg en Jeugd aan de commissaris van de Koning. De corona-uitbraak heeft evenwel roet in het eten gegooid. Zodra het weer kan, zal een vervangend evenement worden georganiseerd. In welke vorm dit zal zijn, is nog niet bekend. Wij houden u daarvan op de hoogte.