Persbericht NIOO-KNAW

De Nederlandse bodemdieren 2020: Regenworm verslaat pissebed

4 december 2020

Regenwormen zijn dit jaar in de meeste Nederlandse tuinen waargenomen. De pissebedden delven als gedoodverfde winnaar het onderspit en staan slechts op 2, terwijl de huisjesslakken opklimmen naar de 3e plek. Een recordaantal waarnemers van de Bodemdierendagen ontdekte in eigen tuin of park samen meer dan 17.000 ‘bodemschatjes’.

Interessante informatie voor Wereldbodemdag op 5 december, die dit jaar helemaal om de biodiversiteit in de bodem draait met een bijzondere eerste wereldwijde inventarisatie.

Ook voor de bodemdieren is dit een bijzonder jaar. Dat laten de resultaten van de 6e editie van de Bodemdierendagen zien. Niet alleen veroveren de regenwormen de toppositie: ze werden wel in 84% van de deelnemende tuinen gevonden. In 2019 stonden deze belangrijke ambassadeurs voor een gezonde bodem slechts 3e. Maar ook is dit het eerste jaar waarin de pissebedden in geen enkel type tuin ongedeeld op de 1e plek staan.

De Bodemdierendagen zijn een citizen science-project met het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Centrum voor Bodemecologie (CSE) als hoofdorganisatoren. Iedereen in Nederland kan bijdragen. Bodemdieren-experts van NIOO, Wageningen UR en Vrije Universiteit Amsterdam stelden de zoekkaart samen. Samen komen we erachter met welke bodemdieren het in dorpen en steden goed gaat en met welke minder. Bodemdieren zorgen voor die broodnodige en duurzame gezonde bodem.

Jaar van de extremen

Het is het jaar van de extremen: eerst lang droog, daarna erg nat en ook gemiddeld steeds warm. Kon de regenworm in de bodem daar beter tegen? “Het weer heeft dit jaar de pissebedden inderdaad parten gespeeld. Ze kunnen niet zo goed tegen droogte,” weet pissenbeddenkenner en Bodemdierendagen-onderzoeker Matty Berg van de VU.

Lees het nieuwsbericht verder op de NIOO-website.