Interview winnaar KNAW Onderwijsprijs 2015

'De Onderwijsprijs heeft mijn interesse voor wetenschappelijk onderzoek verder aangewakkerd.'

27 mei 2021

De prijsuitreiking van de Onderwijsprijs 2021 vindt plaats op 8 juni. Hét moment om terug te blikken naar wat de Onderwijsprijs een van de vorige winnaars bracht. Lotte Warns schreef, samen met Lisa Zhuang, het werkstuk 'Een kwestie van tijd' en won daarmee de Onderwijsprijs in 2015. 

De KNAW Onderwijsprijs is bedoeld voor werkstukken met een wetenschappelijke opzet, gebaseerd op zelfstandig onderzoek. Originaliteit, de kwaliteit van de onderzoeksopzet en de uitwerking van de resultaten en de conclusie zijn belangrijke criteria. Een KNAW-jury van wetenschappers kiest maximaal twaalf winnende werkstukken, maximaal drie per profiel. Lotte Warns' werkstuk valt binnen in het profiel Natuur en Gezondheid. 

Lotte, wat heeft de KNAW Onderwijsprijs jou gebracht?Foto van Lotte Warns - winnaar onderwijsprijs 2015

Ik denk dat het mogen toevoegen van de Onderwijsprijs aan mijn CV voor mij toch wel een heleboel deuren heeft geopend. Ik heb bijvoorbeeld een hele leerzame stage aan Brown University mogen doen, misschien wel mede door het winnen van de Onderwijsprijs. Ook heeft de Onderwijsprijs mijn interesse voor wetenschappelijk onderzoek verder aangewakkerd. Ik ben de onderzoeksmaster Brain & Cognitive Sciences gaan doen, waar de nadruk sterk op wetenschappelijk onderzoek ligt. 

Heeft het (mede) je studiekeuze bepaald? Of je promotie onderwerp?

Ik wist voor het begin van mijn profielwerkstuk al dat ik psychobiologie wilde studeren, omdat de hersenen mij toen al erg fascineerden. Na het voltooien van het project over tijdsperceptie in het brein en het winnen van de Onderwijsprijs heeft dit gezorgd voor een stukje bevestiging in mijn keuze voor deze studie. 

Momenteel ben ik niet aan het promoveren. Misschien komt dit nog in de (nabije) toekomst en dan zal mijn promotieonderwerp zeker betrekking hebben op het brein. 

Wat zou je de winnaars van de Onderwijsprijs willen zeggen/adviseren?

Blijf nieuwsgierig, leergierig en onderzoek alles wat je interessant vindt. Je hoeft je niet te beperken tot een enkel interessegebied. Soms liggen je interesses wat verder uit elkaar en kan je die op onverwachte manieren met elkaar combineren.