Descartes-Huygensprijs voor François Hammer en Ieke Moerdijk

19 maart 2012

François Hammer en Ieke Moerdijk ontvangen op dinsdag 3 april 2012 de Descartes-Huygensprijs. Zij krijgen de prijs voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking. De prijs, een geldbedrag van 23.000 euro, is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Nederland, respectievelijk in Frankrijk. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) reikt de Descartes-Huygensprijs sinds 1995 jaarlijks uit.

François Hammer (1958) is op dit moment de belangrijkste Franse wetenschapper op het gebied van optisch/nabij-infrarood instrumentatie. Hij is vermaard om zijn kennis over de vorming van sterrenstelsels. Hammer is sinds 1987 werkzaam bij het Observatoire de Paris  waar hij dankzij zijn wetenschappelijke publicaties behoort tot  een van de meest geciteerde wetenschappers. De Descartes-Huygensprijs stelt hem in staat een aantal werkbezoeken af te leggen aan het Sterrenkundig Instituut Anton Pannekoek van de Universiteit van Amsterdam en voordrachten te geven aan de andere drie instituten verbonden aan de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA).

    Francois Hammer© Pierre Maraval 1000 Checheurs

Ieke Moerdijk (1958) is hoogleraar Algebra en Topologie aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit Nijmegen. KNAW-lid Moerdijk promoveerde in 1985 en wordt gezien als een van de grondleggers van de algebraïsche verzamelingenleer. De laatste jaren concentreert zijn onderzoek zich op algebraïsche topologie en de differentiaalmeetkunde, waar hij tevens gezaghebbende boeken en artikelen over schreef. De Descartes-Huygensprijs stelt Moerdijk in staat om vanuit de meetkunde een katalyserende rol te spelen in de ontwikkeling van programmeertalen. Naast deze rol aan de Université Paris Diderot stelt de prijs hem ook in staat zijn succesvolle onderzoek bij de onderzoeksscholen van Nice, Parijs XIII en Toulouse voort te zetten.

Ieke Moerdijk© Universiteit Utrecht

De Descartes-Huygensprijs is ingesteld door de Franse en Nederlandse regeringen. De prijs wordt sinds 1995 toegekend aan wetenschappelijke onderzoekers voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Nederlands-Franse samenwerking. Beurtelings komen de vakgebieden geestes- en sociale wetenschappen, natuurwetenschappen en levenswetenschappen aan bod. Het te winnen geldbedrag van 23.000 euro is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Nederland, respectievelijk in Frankrijk. De KNAW kiest de Franse kandidaat en de Académie des sciences, of de Académie des sciences morales et politiques wanneer het de geestes- en sociale wetenschappen betreft, kiest de Nederlandse kandidaat.