Drie nieuwe Faces of Science

17 april 2019

Drie nieuwe onderzoekers starten vandaag met hun blog voor Faces of Science. Dit zijn Lucas van der Deijl, Sophie Hermans en Leanne Jansen. Deze nieuwe Faces geven hiermee een inkijkje in hun leven als wetenschapper.

Lucas van der Deijl

Lucas van der Deijl (27), historische Nederlandse letterkunde / digital humanities, Universiteit van Amsterdam

Faces of Science: Lucas van der Deijl from Fast Facts on Vimeo.

De radicale taal van Descartes en Spinoza

Descartes en Spinoza, daarvan heeft iedereen wel eens gehoord. Maar wie heeft hun teksten eigenlijk vanuit het Latijn of Frans naar het Nederlands vertaald? En waarom, en hoe ging dat dan? Daar doet letterkundige Lucas van der Deijl onderzoek naar met de nieuwe technieken die moderne computers ons bieden. 

Lees het eerste blog van Lucas. Ook zijn tweede blog is al beschikbaar.

Sophie Hermans

Sophie Hermans (26), natuurkunde, Technische Universiteit Delft

Faces of Science: Sophie Hermans from Fast Facts on Vimeo.

Quantuminternet begint in een diamant (met een foutje)

Quantum computers en quantum internet klinken nu nog als science fiction, maar over 30 jaar zijn ze werkelijkheid, vertelt Sophie Hermans. Als promovendus aan QuTech bij de TU Delft sleutelt en programmeert zij om dat waar te maken. Een toekomst waarin we communiceren via verstrengelde quantumbits, hoeveel veranderingen dat met zich mee brengt, kunnen we ons nu nog niet voorstellen...

Lees Sophie's eerste blog.

Leanne Jansen

Leanne Jansen (28), Griekse en Latijnse taal en cultuur, Universiteit Leiden

Faces of Science: Leanne Jansen from Fast Facts on Vimeo.

De lange politieke arm van Cicero

Leanne Jansen bestudeert de Romeinse politicus, filosoof en schrijver Cicero. Dat lijkt misschien ouwe koek, maar Cicero's woorden en tactieken worden zelfs nu nog gebruikt door moderne politici. Leanne is promovendus Griekse en Latijnse taal en cultuur in Leiden en zij wil begrijpen hoe het gedachtengoed van één man zo lang kan blijven voortleven. Cicero: na openen nog minstens 2000 jaar houdbaar.

Lees Leanne's eerste blog.

Faces of Science

Op de site Facesofscience.nl bloggen al meer dan veertig andere promovendi over hoe het is om te werken in de wetenschap. Zo helpen ze studenten en leerlingen uit 5 en 6 vwo, die staan voor een keuze in hun studie, een realistisch beeld te krijgen van hoe het is om wetenschapper te zijn. Maar de blogs zijn interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in wetenschap. De Faces treden daarnaast geregeld op bij bijeenkomsten en in de media.

Faces of Science is een project van de KNAW en De Jonge Akademie, in samenwerking met NEMO Kennislink. Het project, dat in 2014 van start ging, wordt gefinancierd door Lira Auteursfonds Reprorecht.