Drie nieuwe Faces of Science

31 mei 2021

Drie nieuwe onderzoekers starten vandaag met hun blog voor Faces of Science. Dit zijn Constant Swinkels, Anne van Valkengoed en Amber Yaqub. Deze nieuwe Faces laten door middel van blogs en filmpjes zien hoe het is om een wetenschapper te zijn.

Constant Swinkels

Constant Swinkels (25), ecologie, Radboud Universiteit, Institute for Water and Wetland Research

Onderzoek

Dieren en planten in ecosystemen zijn afhankelijk van elkaar. Constant onderzoekt hoe bestuivers (insecten zoals bijen en zweefvliegen) afhankelijk zijn van bloemen. Met DNA-analyse bepaalt hij welke pollen verzameld worden door welke insecten. Zo ziet hij hoe belangrijk bloemendiversiteit is, of bestuivers elkaar beconcurreren en hoe soorten omgaan met de afwezigheid van hun favoriete bloemen. Zijn conclusies dragen bij aan het herstel van de insectenpopulatie.

Lees het eerste blog van Constant over biodiversiteit.

Anne van Valkengoed

Anne van Valkengoed (25), psychologie, Rijksuniversiteit Groningen

Onderzoek

Klimaatverandering heeft ingrijpende gevolgen, zoals toenames in hittegolven, extreem weer en overstromingen. Het is belangrijk dat mensen zich aanpassen aan en voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering, maar in de praktijk gebeurt dit nog (te) weinig. Anne onderzoekt wat mensen motiveert om zich te beschermen tegen zulke klimaatrisico’s.

Lees Anne's eerste blog 'Waarom we ons moeten aanpassen aan klimaatverandering'. 

Amber Yaqub

Amber Yaqub (29), epidemiologie, neurologie, populatie genetica, biostatistiek, Erasmus Medisch Centrum

Onderzoek

Hoe ontrafelen we de factoren die leiden tot hersenziekten? Kunnen we deze ziekten voorkomen en welke mechanismen liggen hier aan ten grondslag? Amber onderzoekt deze onderwerpen aan de hand van twee uitersten: de meest voorkomende hersenaandoening de ziekte van Alzheimer en de zeldzame en mogelijk infectieuze ziekte van Creutzfeldt-Jakob.

Lees het eerste blog van Amber: 'Wat als je ineens van alles vergeet'.

Over de Faces of Science

Facesofscience.nl geeft bezoekers aan de hand van blogs, filmpjes en artikelen een kijkje in het leven van een onderzoeker. Het doel is promovendi uit verschillende vakgebieden in de schijnwerpers te zetten en om aan jongeren die staan voor een studiekeuze te laten zien hoe het is om wetenschapper te zijn. Sinds 2013 hebben 102 promovendi als Faces of Science geblogd over hun leven als wetenschapper.

Promovendi kunnen worden voorgedragen voor Faces of Science door NEMO Kennislink, leden van de KNAW en leden en alumni van De Jonge Akademie. Faces of Science is een project van de KNAW, De Jonge Akademie en NEMO Kennislink. Het project wordt gefinancierd door Stichting Lira.