Terugblik

Eureka! Festival

De Akademie van Kunsten riep kunstenaars op om de vragen aan de wetenschap te verbeelden. Filmmakers Patrick Bus en Conny Kuilboer ontvingen een financiële bijdrage om de door hen gekozen vraag in beeld te brengen. De films werd voor het eerst getoond op het EUREKA! Festival op 29 november 2015 bij gelegenheid van het verschijnen van de Nationale Wetenschapsagenda.

Patrick Bus: Healthy aging

Is oud worden een hellend vlak? Een opeenstapeling van beperkingen? Ik ben net veertig, geen jongere meer maar ook nog geen oude man. De angst voor het verval wordt groter naarmate het reëler wordt. Wat nu? Mijn rolmodellen Christiaan (93), David (68) en Rolf (79) gunnen mij een blik in hoe zij gezondheid en ouderdom zien. Zij inspireren mij als kunstenaar en als mens op het gebied van werk, zelfontwikkeling, een nieuwe start, uiterlijke verzorging, nieuwsgierig blijven, plezier maken, creatief blijven, het vermogen om te reflecteren op je leven, relatie en seksualiteit. Als ik, net zoals deze mannen, mijzelf steeds opnieuw kan uitvinden op elke leeftijd, dan kijk ik uit naar ouder worden.

Bekijk 'Als ik ZO ouder kan worden, dan wil ik wel...' op Vimeo 

Conny Kuilboer: De snelheid van de tijd

Waarom gaat de tijd sneller naarmate je ouder wordt? Is dit echt zo, en is dit meetbaar? Verandert het tempo van onze tijdsbeleving? Dit heb ik onderzocht door het maken van een video. Ik heb twaalf mensen geportretteerd door middel van film. Iedere persoon is apart gefilmd waarbij ze gevoelsmatig een minuut uittellen zonder klok. Ze hebben dit op drie manieren gedaan; hardop tellen, op de handen tellen in gedachten tellen waarbij ze iedere 10 seconden een handgebaar maken. De twaalf mensen hebben allemaal een andere leeftijd en verschillen zeven jaar van elkaar; de jongste is 6 en de oudste is 83 jaar oud.

Bekijk de video 'De snelheid van de tijd' op YouTube