Persbericht Hubrecht Instituut

Eerste menselijke organoïdemodel voor baarmoederhalskanker

13 april 2021

Onderzoekers uit de groep van Hans Clevers (Hubrecht Instituut) ontwikkelden het eerste menselijke organoïdemodel voor baarmoederhalskanker. Ook modelleerden zij de gezonde menselijke baarmoederhals met behulp van organoïden. In nauwe samenwerking met het UMC Utrecht, het Prinses Máxima Centrum en het Nederlands Kanker Instituut hebben de onderzoekers het organoïdemodel gebruikt om seksueel overdraagbare aandoeningen van een herpesvirus te onderzoeken.

Het platform kan mogelijk ook worden gebruikt om het humaan papillomavirus (HPV) te modelleren, een van de hoofdoorzaken van baarmoederhalskanker. De resultaten zijn op 13 april gepubliceerd in Cell Stem Cell. 

Baarmoederhalskanker is een veelvoorkomende gynaecologische afwijking, vaak veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Er ontbraken echter goede modellen om menselijk baarmoederhalsweefsel te onderzoeken. Reden genoeg voor de groep van Hans Clevers om een organoïdemodel te ontwikkelen voor de gezonde baarmoederhals en kwaadaardige afwijkingen, waaronder baarmoederhalskanker. Het project is uitgevoerd in nauwe samenwerking met onderzoekers van het UMC Utrecht, het Prinses Máxima Centrum en het Nederlands Kanker Instituut.

Lees het volledige bericht op de website van het Hubrecht Instituut.

Het Hubrecht Instituut

Het Hubrecht Instituut is een onderzoeksinstituut dat zich richt op ontwikkelings- en stamcelbiologie. De 24 onderzoeksgroepen van het instituut doen fundamenteel en multidisciplinair onderzoek, zowel in gezonde systemen als in ziektemodellen. Het Hubrecht Instituut is onderdeel van de KNAW en bevindt zich op Utrecht Science Park. Sinds 2008 is het instituut geaffilieerd met het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Dit bevordert de vertaling van het onderzoek naar de kliniek. Het Hubrecht Instituut heeft een partnerschap met het European Molecular Biology Laboratory (EMBL).

Logo Hubrecht Instituut