Persbericht Hubrecht Instituut

Elke darmkankercel heeft een eigen genetische vingerafdruk

11 april 2018

Elke tumor is genetisch uniek, net zoals elke afzonderlijke tumorcel. Dat schrijven onderzoekers van het Hubrecht Instituut (een onderzoeksinstituut van de KNAW) en het Wellcome Sanger Institute in Cambridge, Engeland.

Om tot die conclusie te komen gebruikten de wetenschappers single cell-technologie bij driedimensionale mini-darmpjes, zogenaamde organoïden. Het onderzoek, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature, helpt de onderzoekers te begrijpen hoe mutaties ontstaan bij kanker, en kan licht werpen op processen die specifiek zijn voor het ontstaan van kanker. Dat is van belang voor het onderzoek naar preventie en behandeling van deze ziekte.

Verder lezen

Lees het volledige bericht op de website van het Hubrecht Instituut.

Het Hubrecht Instituut

Het Hubrecht Instituut - een onderzoeksinstituut van de KNAW- dat zich richt op ontwikkelings- en stamcelbiologie. De 20 onderzoeksgroepen van het instituut doen fundamenteel en multidisciplinair onderzoek, zowel in gezonde systemen als in ziektemodellen. Sinds 2008 is het instituut geaffilieerd met het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Dit bevordert de vertaling van het onderzoek naar de kliniek. Het Hubrecht Institute heeft een partnerschap met het European Molecular Biology Laboratory (EMBL).

Logo Hubrecht Instituut