Nederlandse onderzoekers krijgen grote Europese onderzoekssubsidies

28 maart 2019

De Europese onderzoeksorganisatie ERC heeft aan 23 onderzoekers van Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen, onder wie acht Akademieleden en drie alumni van De Jonge Akademie, een Advanced Grant toegekend. Met deze Europese onderzoekssubsidie van ongeveer 2,5 miljoen euro kunnen deze wetenschappers de komende vijf jaar onderzoek doen.

De ERC wil met de advanced grants excellent onderzoek van ervaren onderzoekers stimuleren. De grant stelt 'hen in staat hun meest creatieve ideeën te onderzoeken en resultaten te verkrijgen met een grote impact op de wetenschap, de maatschappij en de economie.’ 

Akademieleden Carlo Beenakker (Universiteit Leiden), Carl Figdor (Radboud Universiteit), Wilhelm Huck (Radboud Universiteit), Heleen Murre-van den Berg (Radboud Universiteit), Bram Nauta (Universiteit Twente), Mihai Netea (Radboud Universiteit), Jan Theeuwes (Vrije Universiteit en VUmc) en John van der Oost (Wageningen University & Research) krijgen een grant, net als De Jonge Akademie-alumni Reuven Agami (Nederlands Kanker Instituut), Danielle Posthuma (Vrije Universiteit en VUmc) en Dolf Weijers (Wageningen University & Research).

Er werden 2052 aanvragen voor een Advanced Grant ingediend. De European Research Council (ERC) honoreerde er 222 (ongeveer 11% van het aantal ingediende aantal projectvoorstellen). Hiervan gingen er 23 naar onderzoekers die verbonden zijn aan Nederlandse instellingen. Met deze score staat Nederland op een vierde plaats achter Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk.

Met de toekenning van deze onderzoekssubsidies is een bedrag gemoeid van 540 miljoen euro.