ERC Advanced Grant voor Hans Clevers

22 april 2021

Hans Clevers, groepsleider bij het Hubrecht Instituut, ontvangt een European Research Council (ERC) Advanced Grant van 2.7 miljoen euro. Samen met zijn team zal hij de beurs gebruiken voor onderzoek naar de biologie van menselijke Entero-endocriene cellen. 

Ze streven ernaar om deze cellen uitgebreid te karakteriseren, zodat nieuwe therapeutische benaderingen kunnen worden gevonden voor de behandeling van stofwisselingsziekten zoals obesitas en diabetes. Clevers ontvangt de ERC Advanced Grant voor de derde keer in zijn carrière.

De bekleding (epitheel) van de darm bestaat uit verschillende soorten cellen, waaronder Entero-endocriene cellen (EEC’s). Dit zeldzame celtype produceert meer dan 20 verschillende hormonen. EEC’s detecteren de darminhoud en reguleren de activiteit van het maagdarmkanaal, het metabolisme en de voedselopname. Het was echter moeilijk om menselijke EECs te onderzoeken door een gebrek aan goede experimentele modellen. Om dit gat te vullen, ontwikkelden Clevers en zijn team eerder al organoïden – 3D structuren van ongeveer een halve millimeter groot die orgaanfunctie nabootsen – die kunnen worden gebruikt voor onderzoek naar EECs.

Met zijn derde ERC Advanced Grant zal Clevers deze organoïden samen met zijn collega’s verder ontwikkelen en een gedetailleerd beeld construeren van de biologie van EECs. Ook zullen de wetenschappers zowel onderzoeken wat ervoor zorgt dat de EECs actief worden en hoe ze onderling met elkaar verbonden zijn, alsmede de hormonen die ze produceren. De resulterende, uitgebreide karakterisatie van EECs zal inspireren tot de ontwikkeling van nieuwe therapeutische benaderingen voor de behandeling van stofwisselingsziekten waaronder diabetes, obesitas en andere gevolgen van het Westerse dieet.

European Research Council

Het European Research Council (ERC) kent beurzen toe aan individuele wetenschappers van alle nationaliteiten en leeftijden op basis van wetenschappelijke excellentie. De Advanced Grants worden specifiek toegekend aan gevestigde onderzoekers die hun eigen onderzoeksgroepen leiden en een baanbrekend, risicovol project willen ondernemen. Doorgaans ontvangt ongeveer 10% van de aanvragers een Advanced Grant.