Nederland scoort hoog bij ERC Proof of Concept-grants

25 juli 2019

De ERC maakte vandaag de winnaars bekend van de tweede ronde van de 2019 Proof of Concept-grants. Nederlandse onderzoekers scoren wederom erg goed: ze nemen met 10 onderzoekers, onder wie KNAW-lid Ben Feringa, de derde plaats in bij de toekenningen.

ERC Proof of Concept

Van de 62 Proof of Concept-grant-winnaars komen er maar liefst 10 uit Nederland. Alleen het Verenigd Koninkrijk en Italië ontvangen meer subsidies, respectievelijk 10 en 9.

Elke onderzoeker krijgt 150.000 euro om het innovatieve of commerciële potentieel van zijn of haar onderzoeksresultaten te verkennen. In totaal gaat het in deze tweede ronde van 2019 om een bedrag van 9,3 miljoen euro. Het budget voor de ERC Proof of Concept grant 2019 wordt in drie rondes toegekend en bedraagt 25 miljoen euro. (Zie de ERC-website voor de nog openstaande call.) 

Het programma werd in 2011 gestart. Miguel González Herráez van de University of Alcalá, is de duizendste ontvanger van een ERC Proof of Concept.

Onder de winnaars bevindt zich Nobelprijswinnaar en KNAW-lid Ben Feringa. Hij gaat met het geld een project doen over fotofarmacologie: vanuit de universiteit naar het ziekenhuis.