ERC Starting Grant voor Valeria Gazzola en Tatiana Filatova

6 september 2017

De European Research Council (ERC) heeft een zogenaamde Starting Grant toegekend aan Valeria Gazzola van het Nederlands Herseninstituut van de KNAW. Ook Tatiana Filatova, lid van De Jonge Akademie van de KNAW, viel in de prijzen. Deze European Starting Grants hebben elk een waarde van maximaal 1,5 miljoen euro.

Valeria Gazzola van het Nederlands Herseninstituut-KNAW krijgt de ERC Starting Grant voor haar onderzoek naar 'Pioneering focused Ultrasounds as a new non-invasive deep brain stimulation for a causal investigation of empathy related brain processes in moral learning and decision making'.

Tatiana Filatova, sinds 2016 lid van De Jonge Akademie en verbonden aan de Universiteit Twente, ontvangt een ERC Starting Grant voor haar onderzoek 'Scaling up behavior and autonomous adaptation for macro models of climate change damage assessment'.

ERC Starting Grant

De Europese Unie maakt met de ERC Grants een substantieel budget vrij voor grensverleggend onderzoek dat is geïnitieerd door de excellente onderzoekers zelf. Deze persoonsgebonden subsidie is voor vijf jaar en wordt toegekend aan uitzonderlijke en richtingbepalende onderzoekers. Van de 3085 onderzoekers die een aanvraag indienden, waren er 406 succesvol (ongeveer 13% van de aanvragen). Gezamenlijk ontvangen zij 605 miljoen euro.

De toekenningen zijn verdeeld over 23 landen; Nederland neemt daarbij de vierde plek in met 35 toegekende aanvragen. 40% Van het totaal aantal toekenningen gaat naar vrouwen - dit is het hoogste percentage tot nu toe in een ERC-beurzencompetitie. Het aantal nationaliteiten onder de aanvragers die een ERC grant kregen, bedraagt 48.