Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie voor Marcel Dicke en Team Vroege Vogels

1 oktober 2013

Marcel Dicke en radio- en tv-programma Vroege Vogels ontvingen van NWO en KNAW de Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie. Zij krijgen de prijs voor hun bijzondere bijdrage aan het vergroten van de kennis over en betrokkenheid van een breed publiek bij de wetenschap. De winnaars worden ieder beloond met 12.500 euro.

Met de Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie bundelen wetenschapsorganisaties NWO en KNAW hun krachten voor het toegankelijk maken van wetenschappelijke kennis en inzichten voor een breed publiek. NWO en KNAW reiken ieder jaar de Eurekaprijzen uit aan een onderzoeker en een journalist.

Bekijk de filmpjes over de winnaars

De winnaars van de Eurekaprijs 2013: Team Vroege Vogels en Marcel Dicke. Uiterst links Hans Clevers, president KNAW en uiterst rechts Jos Engelen, voorzitter NWO

Team Vroege Vogels

Vroege Vogels is van oorsprong een radioprogramma over natuur en milieu met tegenwoordig zo’n half miljoen luisteraars. Inmiddels is Vroege Vogels ook actief op televisie en internet. Iedere vijf jaar organiseert Vroege Vogels een groot publieksevenement. Diverse initiatieven zijn door Vroege Vogels samen met wetenschappers opgestart, waaronder als sprekend voorbeeld ‘de natuurkalender’, die wordt gevuld met natuurwaarnemingen van onder andere luisteraars van Vroege Vogels. Daarnaast verschijnen er vele boeken, cd’s en cursussen over de natuur.

De jury koos voor de programmamakers van Vroege Vogels omdat zij de biologische wetenschappen en de milieuwetenschappen op een beeldende, informatieve en prikkelende manier voor een breed publiek toegankelijk maken. Vroege Vogels heeft kennis over de natuur populair gemaakt onder jong en oud door hen hierbij actief te betrekken.

Marcel Dicke

Marcel Dicke is als hoogleraar entomologie werkzaam aan de Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Hij heeft meer dan 300 internationale wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. Naast zijn wetenschappelijke optredens, is hij veelvuldig te zien in de media en op diverse publiekspodia. Voor zijn onderzoek ontving Marcel Dicke in 2007 de NWO-Spinozapremie en hij werd in 2011 benoemd tot lid van de KNAW.

De jury prijst het enthousiasme waarmee Marcel Dicke zowel wetenschap bedrijft als wetenschappelijke kennis verspreidt. De interactie tussen planten en insecten weet hij zodanig aansprekend te brengen dat hij een echte publiekstrekker bij evenementen is. Daarnaast schreef hij talloze publicaties voor een breder publiek, waaronder ‘Blij met een dooie mug’ en ‘Het Insectenkookboek’. In zijn insectenkookboek presenteert hij samen met collega Arnold van Huis en kookdocent Henk van Gurp smakelijke en voedzame gerechten met insecten en allerlei wetenswaardigheden en achtergronden over het belang van insecten als duurzame dierlijke eiwitbron voor de snel groeiende wereldbevolking.

Kennis voor een breed publiek

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is met een budget van ruim 625 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is het forum, geweten en de stem van de Nederlandse wetenschap. Beide organisaties zetten zich in voor het versterken van wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Daarnaast vinden de beide organisatie het belangrijk dat die kennis een breed publiek kan bereiken. Omdat wetenschappers en journalisten daarbij een cruciale rol spelen, belonen NWO en KNAW bijzondere inspanningen met de Eurekaprijs.

De jury

De winnaars zijn geselecteerd door een onafhankelijke jury, bestaande uit wetenschappers en journalisten. Voorzitter Lodi Nauta, hoogleraar filosofie, werd terzijde gestaan door hoofdredacteur van KIJK Vivianne Bendermacher, hoogleraar psychiatrie Sarah Durston en de Eurekaprijswinnaars 2012: VPRO-eindredacteur Rob van Hattum, en bioloog Freek Vonk.

De Eurekaprijs van NWO en de KNAW is de opvolger van de NWO-Eurekaprijzen en de KNAW Van Walree Prijs. De Eurekaprijs wordt jaarlijks uitgereikt. Een kandidaat moet in Nederland werkzaam zijn en worden voorgedragen door een organisatie of persoon werkzaam in de wetenschap, wetenschapscommunicatie of journalistiek.

Meer informatie

NWO, afdeling Voorlichting en Communicatie
070 344 0729, voorlichting@nwo.nl

KNAW, afdeling Communicatie
020 551 0759, communicatie@knaw.nl

nwoknawbanner.jpg