Financiële impuls voor Chinees-Nederlandse onderzoeksteams

29 oktober 2016

Twee Chinees-Nederlandse onderzoeksteams ontvangen van het Chinese Ministerie van Wetenschap en Technologie en het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen subsidie. 

Het gaat om een onderzoeksproject voor de ontwikkeling van one-stop-shop screening van longkanker, hart- en vaatziekten en COPD (UMC Groningen/Shanghai ChangZheng Hospital) en het onderzoek naar milieuvriendelijk beheren van natuurlijke hulpbronnen (Wageningen Universiteit/Nanjing Agricultural University). De projecten ontvangen 1,8 miljoen euro en 10 miljoen Chinese yuan (omgerekend circa 1,3 miljoen euro) voor de komende vier jaar.

Programme Strategic Scientific Alliances

De subsidie voor Chinees-Nederlandse onderzoeksteams is het laatste, afsluitende onderdeel van het bilaterale programma Strategische Wetenschappelijke Allianties (PSA - Programme Strategic Scientific Alliances, gestart in 2002). Het programma, uitgevoerd door de KNAW  in samenwerking en gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen met het Chinese Ministerie van Wetenschap en Technologie, wil  gezamenlijk onderwijs en onderzoek van promovendi en postdocs uit China en Nederland mogelijk maken.

Deze strategische allianties hebben als doel het ontwikkelen van een unieke onderzoekslijn, waardoor de Chinees-Nederlandse teams door kennis uitwisseling, gezamenlijk gebruik van wetenschappelijke faciliteiten, veldwerk, workshops en trainingen een netwerk kunnen opzetten.