Persbericht Hubrecht Instituut

Genetische littekens geven inzicht in oorsprong individuele cellen

29 maart 2018

Wetenschappers van het Hubrecht Instituut (een onderzoeksinstituut van de KNAW) in Utrecht hebben een methode ontwikkeld waarmee ze de embryonale oorsprong van individuele cellen kunnen bestuderen. Het team uit de onderzoeksgroep van Alexander van Oudenaarden, gebruikte daarvoor een combinatie van technieken, zodat ze genetische littekens konden aanbrengen en zo de oorsprong van deze cellen konden bepalen.

Volgens de wetenschappers kan hun onderzoek leiden tot meer inzicht in de opbouw van het volwassen lichaam vanuit een enkele cel. Het artikel werd 28 maart 2018 gepubliceerd in Nature.

De wetenschappers combineerden twee technieken die zijn geperfectioneerd in het eigen laboratorium: genome editing en single-cell RNA sequencing. Daarmee is het nu voor het eerst mogelijk individuele cellen te volgen in hun ontwikkeling tot een volwassen organisme. De onderzoekers pasten hun technieken toe in de zebravis, een populair onderzoeksmodel in de ontwikkelingsbiologie dankzij de korte rijpingstijd en de toegankelijkheid van de embryo’s.

Lees verder

Website Hubrecht Instituut

Het Hubrecht Instituut

Het Hubrecht Instituut- een onderzoeksinstituut van de KNAW- dat zich richt op ontwikkelings- en stamcelbiologie. De 20 onderzoeksgroepen van het instituut doen fundamenteel en multidisciplinair onderzoek, zowel in gezonde systemen als in ziektemodellen. Sinds 2008 is het instituut geaffilieerd met het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Dit bevordert de vertaling van het onderzoek naar de kliniek. Het Hubrecht Instituut heeft een partnerschap met het European Molecular Biology Laboratory (EMBL).

Logo Hubrecht Instituut