Heinekenprijzen 2012 voor vijf wetenschappers en een kunstenaar

15 maart 2012

In Amsterdam heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) de zes winnaars bekend gemaakt van de Heinekenprijzen 2012.

Eens per twee jaar krijgen vijf wereldwijd gerenommeerde onderzoekers elk een prijs van 150 duizend Amerikaanse dollar voor hun bijzondere bijdragen aan uiteenlopende wetenschapsgebieden. Een zesde prijs, van 50 duizend euro, wordt toegekend aan een in Nederland wonende en werkende kunstenaar.

Voor de selectie van de winnaars van de Heinekenprijzen 2012 stelde de KNAW onafhankelijke jury's aan. Het prijzengeld werd ter beschikking gesteld door de Dr. H.P. Heineken Stichting en de Stichting Alfred Heineken Fondsen.

De laureaten

Titia de Lange, hoogleraar aan de Rockefeller University in New York, Verenigde Staten.
Prof. De Lange krijgt de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica voor haar onderzoek naar 'telomeren', de beschermende uiteinden van chromosomen die onder meer een belangrijke rol spelen bij veroudering en kanker.

Hans Clevers, directeur van het Hubrecht Instituut in Utrecht, Nederland.
Prof. Clevers krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde voor zijn onderzoek naar de regulering van groei van levende weefsels tijdens de normale ontwikkeling van organismen en tijdens ongeremde tumorgroei.

William Laurance, hoogleraar aan de James Cook University in Cairns, Australië.
Prof. Laurance krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen voor zijn onderzoek naar de effecten van menselijke ingrepen zoals versnippering, houtkap, jacht en bosbranden op het kwetsbare Amazonegebied. Ook als wetenschapscommunicator speelt hij een grote rol in het maatschappelijke debat over de redding van het Zuid-Amerikaanse regenwoud.

Geoffrey Parker, hoogleraar aan Ohio State University in Columbus, Ohio, Verenigde Staten
Prof. Parker krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap voor zijn grote bijdragen aan onze kennis van de sociale, politieke en militaire geschiedenis van Europa tussen 1500 en 1650, met een speciale aandacht voor Spanje, Filips II en de Nederlandse Opstand; voor zijn bijdrage aan de militaire geschiedenis in het algemeen en voor zijn de studie van de rol van het klimaat in de wereldgeschiedenis. 

John Duncan, adjunct-directeur van de MRC Cognition and Brain Sciences Unit in Cambridge, Verenigd Koninkrijk.
Prof. Duncan krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Cognitiewetenschap voor zijn opmerkelijk multidisciplinaire en vernieuwende onderzoek naar de relaties tussen psychologie, gedrag en intelligentie enerzijds en neurologische processen anderzijds. Duncan's concepten behoren tot de hoekstenen van de cognitieve neurowetenschap.

Peter Struycken, beeldend kunstenaar in Gorinchem.
Struycken krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst voor de manier waarop hij al vijftig jaar lang, op methodische wijze vormen, kleuren en processen toepast in vernieuwende en aansprekende werken. Bekende voorbeelden zijn de lichtarcade voor het Nederlands Architectuur Instituut in Rotterdam, het kunstwerk 'Blauwe golven' op het Roermondplein in Arnhem, en postzegels met uit stippen opgebouwde afbeeldingen van Koningin Beatrix.

Prijsuitreiking

De Heinekenprijzen 2012 worden op donderdag 27 september 2012 uitgereikt tijdens een speciale zitting van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in de Beurs van Berlage te Amsterdam.