Helga de Valk nieuwe directeur van NIDI

19 mei 2020

Helga de Valk is per 1 november 2020 door de KNAW benoemd als directeur van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) van de KNAW. De Valk neemt het stokje over van Leo van Wissen.

Helga de Valk is themagroepleider Migration and Migrants bij het NIDI (sinds 2014) en bijzonder hoogleraar Migration and the life course aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Zij is een internationaal expert op het terrein van migratie en integratievraagstukken, de transitie naar volwassenheid van migrantenjongeren, de tweede generatie, segregatie en Europese mobiliteit.
De Valk ontving een aantal toonaangevende onderzoekbeurzen zoals de European Research Council (ERC) Starting Grant (2010) voor onderzoek naar migrantenfamilies en een ERC Consolidator Grant (2018). Met de ERC Consolidator Grant onderzoekt zij de mobiliteit van migrantenjongeren in Europa.

De foto van Helga de Valk is beschikbaar in groter formaat (jpg). (Vermeld bij gebruik 'NIDI-KNAW'.)

Internationale ervaring

De Valk heeft een reeks internationale onderzoeksprojecten geleid. Ook deed zij veel internationale werkervaring op bij onder andere de Vrije Universiteit Brussel, Bocconi University Milan en CUNY Graduate Center New York. Zij was editor-in-chief van het European Journal of Population (2014-2018) en winnaar van de European Demography Award (2016). De Valk is op dit moment lid van de Adviescommissie Vreemdelingenzaken (ACVZ) en president-elect van de European Association for Population Studies (EAPS).

Bevlogen wetenschapper

De Valk beschikt over een overtuigende visie en strategisch inzicht betreffende de koers van het NIDI, zowel waar het onderzoek als de samenwerking met (buitenlandse) instellingen en organisaties betreft. Zij is zonder twijfel in staat de(inter)nationale meerwaarde van het NIDI te versterken. Verder is De Valk een bevlogen wetenschapper met een enthousiasmerende persoonlijkheid. De functie van boegbeeld van het NIDI is haar dan ook toevertrouwd.

Over het NIDI

Het NIDI, een van de tien onderzoeksinstituten van de KNAW en geaffilieerd met de RUG, heeft als missie om kwalitatief hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek te doen op het gebied van bevolkingsvraagstukken. Ook zet het NIDI zich in voor het ontsluiten en vertalen van demografische kennis en informatie voor gebruikers in de wetenschap, het beleid en de samenleving.
Om de uitdagingen van demografische ontwikkelingen voor mens en maatschappij het hoofd te bieden, bouwt en onderhoudt het NIDI een kennisinfrastructuur voor bevolkingsvraagstukken. Die gaan over onder meer bevolkingsgroei en -krimp, migratie en migranten,  arbeid en pensionering, bevolkingsveroudering en -diversiteit, dynamiek van de levensloop, intergenerationele relaties, en gezondheid en levensduur.
De huidige directeur en hoogleraar Economische Demografie (RUG) Leo van Wissen zal zich per 1 november weer helemaal gaan toeleggen op onderzoek.

Logo NIDI