Hendrik Antoon Lorentz en de KNAW

15 november 2017

Vanaf vandaag is in het Teylers Museum in Haarlem een kopie te zien van de Nobelprijspenning die de vermaarde natuurkundige Hendrik Antoon Lorentz kreeg uitgereikt in 1902. Het origineel is in de jaren tachtig helaas verdwenen. De bijbehorende Nobelprijsoorkonde is in bezit van de KNAW, en dit jaar kreeg de Akademie van de nazaten van Lorentz nog diens manchetknopen, zakhorloges, toneelkijker en andere memorabilia.

Lorentz had een bijzondere band met de Akademie. Hij werd in 1881 lid, en was tussen 1909 en 1921 voorzitter van de toenmalige Afdeling Natuurkunde en in die hoedanigheid om het jaar algemeen voorzitter van de Akademie. Na zijn overlijden op 4 februari 1928 is een groot aantal documenten en enkele medailles en penningen uit de nalatenschap van Lorentz in het bezit gekomen van de KNAW. Later, in 1981 schonk de schoondochter van Lorentz ook nog een cilinderbureau, de bijbehorende stoel, een boekenkast met trapje en enkele boeken aan de Akademie.

Nobelprijsoorkonde Lorentz

Het leeuwendeel van de documenten uit het bezit van Lorentz betreft oorkondes van (internationale) wetenschappelijke organisaties. Ook bevat de collectie zijn HBS‐, kandidaats‐ en doctoraaldiploma. Een topstuk binnen de collectie is de oorkonde die behoort bij de Nobelprijs voor de Natuurkunde van 1902.

icon_downl_pdf.gifDownload de inventarisatie van de bezittingen van Lorentz (pdf).

Een antieke brievenweger, een toneelkijker, twee zakhorloges, manchetknopen en een naamstempeltje van de eigenaar: Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928), internationaal gevierd natuurkundige, Nobelprijswinnaar en lid van de KNAW. Deze Lorentz-memorabilia zijn recent door schenking toegevoegd aan de fraaie verzameling Lorentziana die de Akademie reeds bezit.