Hormonale veranderingen meten met mini-schildklieren

17 december 2021

Onderzoekers uit het lab van Hans Clevers hebben miniatuurversies van de menselijke schildklier gekweekt, die ook echt schildklierhormonen produceren. Met dit modelsysteem kunnen onderzoekers wereldwijd bestuderen hoe de productie van schildklierhormonen wordt gereguleerd in ziekte en gezondheid, en daarmee op zoek naar nieuwe behandelmethoden voor patiënten met schildklieraandoeningen zoals de ziekte van Graves.

De onderzoekers van het Hubrecht Instituut publiceerden hun studie op 13 december 2021 in het tijdschrift PNAS. Ze werkten ervoor samen met collega’s van UMC Utrecht, het Utrecht Platform of Organoid Technology (UPORT) en de Universiteit van Maastricht.

De schildklier is verantwoordelijk voor het stabiel houden van het metabolisme van het menselijk lichaam door de seizoenen heen. Het doet dit door schildklierhormonen uit te scheiden in de bloedsomloop. Deze hormonen zijn essentieel voor het dagelijks leven. Menno Vriens (UMCU), endocrien chirurg en coauteur op de publicatie, legt uit: “Disfunctie van de schildklier leidt tot een grote verscheidenheid aan symptomen. Dit komt doordat de schildklierhormonen veel verschillende functies vervullen. Ziektes die worden veroorzaakt door een disbalans in de uitscheiding van schildklierhormonen – ook wel hypo- of hyperthyreoïdie genoemd – benadrukken het belang van nauwkeurige regulatie van hormoonproductie.” Maar om de precieze biologie achter het functioneren van de menselijke schildklier te begrijpen, is een betrouwbaar lab-model nodig. Reden genoeg voor de groep van Hans Clevers om een organoïdemodel te ontwikkelen voor de volwassen menselijke schildklier. 

Lees het volledige artikel op de website van het Hubrecht Instituut.

Het Hubrecht Instituut

Het Hubrecht Instituut is een onderzoeksinstituut dat zich richt op ontwikkelings- en stamcelbiologie. De 24 onderzoeksgroepen van het instituut doen fundamenteel en multidisciplinair onderzoek, zowel in gezonde systemen als in ziektemodellen. Het Hubrecht Instituut is onderdeel van de KNAW en bevindt zich op Utrecht Science Park. Sinds 2008 is het instituut geaffilieerd met het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Dit bevordert de vertaling van het onderzoek naar de kliniek. Het Hubrecht Instituut heeft een partnerschap met het European Molecular Biology Laboratory (EMBL).

Logo Hubrecht Instituut