ICIN viert jubileum met 'Een warm hart'

16 januari 2012

In 2012 bestaat het ICIN – Netherlands Heart Institute veertig jaar. Iedereen die het onderzoek naar hart- en vaatziekten een warm hart toedraagt, is welkom bij de feestelijke jubileumbijeenkomst op vrijdagmiddag 10 februari 2012 in het De La Mar theater in Amsterdam. De toegang is gratis; belangstellenden dienen zich wel vooraf aan te melden via www.eenwarmhart.nl.

Het ICIN – Netherlands Heart Institute werd opgericht in 1972 en is sinds 1993 een van de 17 instituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Een warm hart!

Tijdens de bijeenkomst die voor artsen, patiënten en andere belangstellenden interessant is, wisselen muziek, toneel, wetenschap en filosofie elkaar af. Harmke Pijpers vraagt gevestigde ICIN wetenschappers en hun pupillen wat hen fascineert in hun onderzoek naar het hart. Nobelprijswinnaar James E. Muller komt speciaal voor het jubileum naar Nederland en legt uit wat de strijd tegen kernwapens gemeen heeft met de strijd tegen hartinfarcten. Het Rijksmuseum toont de rol van anatomische lessen in de schilderkunst, zangeres Karsu Dönmez stort haar Turkse hart uit op het podium en we komen te weten hoe de Mona Lisa er oorspronkelijk uitzag. Het volledige programma vindt u op www.eenwarmhart.nl.

Nederlands hartinstituut

ICIN -  Netherlands Heart Institute is een samenwerkingsverband tussen de acht academische ziekenhuizen van Nederland. Het is in 1972 opgericht door Prof. Dirk Durrer, de grondlegger van de cardiologie in Nederland. Jaarlijks promoveren 15 tot 20 jonge onderzoekers bij het ICIN.
In de afgelopen vier decennia heeft de wereldwijd unieke samenwerking tussen academische ziekenhuizen bijgedragen aan doorbraken in cardiologisch onderzoek. Een kenmerkend voorbeeld is de studie naar patiënten met aangeboren hartafwijkingen (CONCOR). Tot de jaren '70 van de vorige eeuw leefden deze patiënten nooit lang, soms zelfs maar een paar dagen. Dankzij de ontwikkelingen in cardiologie, kan deze groep hartpatiënten volwassen worden en zelf kinderen krijgen. Dat roept voor hen en voor hun artsen vragen op over de erfelijkheid van en het leven met aangeboren hartafwijkingen. Het ICIN deed en doet onderzoek hiernaar onder zo’n 14.000 patiënten. Door de samenwerking tussen de Nederlandse ziekenhuizen is dit het grootste onderzoek ter wereld van patiënten met aangeboren hartafwijkingen. Daarnaast heeft ICIN in de loop der jaren gewerkt aan onderzoek naar aderverkalking, hartinfarct, hartfalen, ritmestoornissen en beeldvormende technieken zoals echo en MRI.
De Nederlandse Hartstichting, ZonMW, STW, de Europese Unie, het bedrijfsleven en de KNAW financieren het onderzoek van ICIN.

Voor social media en andere digitale uitingen heeft het ICIN een uitnodiging per webvideo gemaakt.