Persbericht Hubrecht Instituut

Idee van onderzoekers Hubrecht Instituut leidt tot supersnelle testrobot

27 januari 2021

Het Hubrecht Instituut en Genmab hebben samen een nieuwe robot ontwikkeld, de STRIP-1 - testrobot, die per etmaal tot 20.000 monsters kan verwerken voor het testen op SARS-CoV-2. Daarmee is de STRIP-1 aanzienlijk sneller dan alle tot nu toe bekende apparaten. Op woensdag 27 januari heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de robot in werking gezien in het medisch-microbiologisch Laboratorium PAMM in Veldhoven.

De robot wordt gefinancierd door de Rijksoverheid en zal ook ingezet kunnen worden bij eventuele volgende pandemieën.

De onderzoekers vertellen over de ontwikkeling van de STRIP-1 testrobot

Onderzoekers van het Hubrecht Instituut (KNAW) en biotechnologiebedrijf Genmab hebben samen met vele andere samenwerkingspartners een robot ontwikkeld die per etmaal tot 20.000 monsters kan verwerken voor het testen op SARS-CoV-2. De robot, die STRIP-1 heet, kan daarmee meer testen doen in minder tijd dan alle tot nu toe bekende apparaten. Daarnaast kunnen alle monsters tijdens het hele proces nauwkeurig gevolgd worden, omdat ze een barcode hebben die tijdens het proces meermaals gescand wordt. Dit maakt het ook mogelijk om de uitslag van de test automatisch online terug te koppelen aan de geteste personen. Omdat STRIP-1 met heel kleine volumes kan werken, worden er per test minder van de wereldwijd schaarse materialen en vloeistoffen gebruikt. De kosten voor het uitvoeren van een test zullen daarnaast aanzienlijk lager zijn dan op dit moment. Tot slot worden de laboranten, die in de eerste golf op hun tandvlees liepen, door de verregaande robotisering enorm ontlast. 

Behoefte om bij te dragen

Voor fundamentele onderzoekers lijkt het misschien niet voor de hand liggend dat ze zich bezighouden met het optimaliseren van de COVID-19 testmethode in Nederland. De onderzoekers voelden echter tijdens de eerste lockdown in april 2020 een sterke behoefte te helpen de toen erg beperkte testcapaciteit te verbeteren. Met hun expertise op het gebied van de moleculaire biologie wilden ze de test optimaliseren. In een oogwenk hadden de initiatiefnemers, Marvin Tanenbaum en Wouter de Laat, tientallen onderzoekers verzameld die graag wilden bijdragen.

Lees het volledige nieuwsbericht op de website van het Hubrecht Instituut.

Het Hubrecht Instituut

Het Hubrecht Instituut is een onderzoeksinstituut dat zich richt op ontwikkelings- en stamcelbiologie. De 24 onderzoeksgroepen van het instituut doen fundamenteel en multidisciplinair onderzoek, zowel in gezonde systemen als in ziektemodellen. Het Hubrecht Instituut is onderdeel van de KNAW en bevindt zich op Utrecht Science Park. Sinds 2008 is het instituut geaffilieerd met het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Dit bevordert de vertaling van het onderzoek naar de kliniek. Het Hubrecht Instituut heeft een partnerschap met het European Molecular Biology Laboratory (EMBL).

Logo Hubrecht Instituut