Irene Stengs benoemd tot hoogleraar antropologie van ritueel en populaire cultuur

9 november 2018

Irene Stengs, onderzoeker aan het Meertens Instituut van de KNAW, sprak op 9 november 2018 haar oratie uit als hoogleraar antropologie van ritueel en populaire cultuur aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze deed onder meer onderzoek naar de Thaise koning Rama V, André Hazes 'de koning van het levenslied' en André Rieu 'de koning van de wals'.

Toen Irene Stengs deze zomer haar oratietekst aan het schrijven was, verdwaalden in Thailand twaalf voetbaljongens en hun coach in een grot. Van dag tot dag leefde de hele wereld met ze mee.

Deze gebeurtenis, die in de vorm van foto’s, animaties, strips en video’s het nieuws voor een maand beheerste, kwam ook terecht in Stengs’ oratie. Het illustreert volgens de hoogleraar bij uitstek hoe snel culturele uitingen opkomen en veranderen. De manier waarop zo’n gebeurtenis op allerlei manieren opnieuw wordt verteld in woord en beeld noemt zij popularisering.

Verder lezen

Lees het volledige nieuwsbericht op de website van het Meertens Instituut van de KNAW.

Het Meertens Instituut

Het Meertens Instituut is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Dit instituut houdt zich bezig met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven. De collecties van het Meertens Instituut vormen een belangrijk onderdeel van de nationale geesteswetenschappelijke infrastructuur.

Het Meertens Instituut is gevestigd in Amsterdam (Oudezijds Achterburgwal 185, 1012 DK Amsterdam).

Logo Meertens Instituut