Persbericht NIOO-KNAW

Kees van Oers, gedragsbioloog bij NIOO-KNAW, benoemd tot buitengewoon hoogleraar Animal Personality

24 mei 2018

Gedragsbioloog Kees van Oers is door Wageningen University & Research benoemd tot buitengewoon hoogleraar Animal Personality. De nieuwe leerstoel, die geldt per 1 mei 2018, is ondergebracht bij de leerstoelgroep Behavourial Ecology en wordt gefinancierd door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).

Kees van Oers (1971) houdt zich sinds zijn promotieonderzoek bezig met het gedrag van dieren en kijkt daarbij vooral naar hun persoonlijkheden. In zijn proefschrift dat hij in 2003 aan de Universiteit Utrecht verdedigde, behandelde hij de genetische basis van persoonlijkheden van koolmezen. In latere functies aan het Max-Planck-Instituut voor Ornithologie en aan het NIOO-KNAW (afdeling Dierecologie) verbreedde hij dit in de richting van de moleculaire genetica. 

Onder de noemer 'coping styles, karaktereigenschappen en gedragsstrategieën' doen onderzoekers van Wageningen University & Research al geruime tijd onderzoek aan dierpersoonlijkheden van bijvoorbeeld honden, varkens, koeien en vissen. Van Oers wil deze onderzoekslijnen met elkaar verbinden en van Wageningen een centrum maken van het fundamentele en toegepaste onderzoek aan dierpersoonlijkheid.

Verder lezen

Lees het volledige bericht op de website van het NIOO-KNAW.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO)

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO - KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het NIOO doet ecologisch onderzoek in de zee, op het land en in het zoete water. Daarbij onderzoekt het hoe levende wezens met elkaar en met hun omgeving omgaan. Voor het stimuleren van biodiversiteit en duurzaamheid in natuur en maatschappij maakt het NIOO gebruik van een wereldwijd netwerk van wetenschappers, beleidsmakers, natuurbeheerders en andere stakeholders.

Logo NIOO