KITLV presenteert onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam

2 november 2020

Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV-KNAW) deed in het afgelopen twee jaar onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam in opdracht van het stadsbestuur. Dit onderzoek resulteerde in drie boeken die op zaterdag 31 oktober 2020 werden gepresenteerd.

De volgende boeken werden gepresenteerd aan onder meer burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder Bert Wijbenga:

  • Het koloniale verleden van Rotterdam, door Gert Oostindie (red.)
  • Rotterdam in slavernij, door Alex van Stipriaan
  • Rotterdam, een postkoloniale stad in beweging, door Francio Guadeloupe, Paul van de Laar en Liane van der Linden (red.)

Meer informatie over de boeken en de presentatie vindt u op de website van uitgever Boom.
Of lees de kernpunten van het onderzoek op de website van het KITLV.

Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV-KNAW)

Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV - KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het KITLV verricht onderzoek vanuit een interdisciplinair en historisch vergelijkend perspectief. Het onderzoek van het instituut richt zich op Zuidoost-Azië en de Caraïben, met een accent op Indonesië en de ‘Nederlandse’ Caraïben. Centraal staan vragen over staatsvorming, geweld en burgerschap, en processen van mobiliteit en identiteitsvorming. Het KITLV is actief in de geestes- en sociale wetenschappen, vergelijkende area-studies, en werkt nauw samen met de Universiteit Leiden.

Logo KITLV