KNAW sluit zich aan bij Netherlands Centre for One Health

12 januari 2018

Drie onderzoeksinstituten van de KNAW, het Hubrecht Instituut, het Westerdijk Instituut en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO), hebben zich vanaf 1 januari 2018 als Partner aangesloten bij het Netherlands Centre for One Health (NCOH). De NCOH verenigt Nederlandse experts van universiteiten en medische centra op het gebied van dier- en volksgezondheid, en vormt daarmee een sterk academisch netwerk op het gebied van infectieziekten.

De invloed van infectieziekten op de dier- en volksgezondheid wordt steeds groter, vooral in dichtbevolkte landen zoals Nederland. Er wordt voorspeld dat in 2050 ongeveer tien miljoen mensen zullen sterven aan infecties met antibioticaresistente bacteriën. Ook virale infecties verspreiden zich met een verontrustende snelheid. De vier strategische onderzoeksthema’s van de NCOH richten zich op het bestuderen van de interacties en verbindingen tussen dier- en volksgezondheid, gezonde wilde fauna en ecosystemen. 

Sterker netwerk

Nu de KNAW zich als Partner bij de NCOH voegt, zullen de Nederlandse academische onderzoeksinstituten een sterker academisch netwerk kunnen vormen op het gebied van infectieziekten. ‘We versterken hiermee onze samenwerking, zodat we One Health-issues op het gebied van dier- en volksgezondheid, voedselproductie en het milieu interdisciplinair kunnen aanpakken’, zegt Martin Scholten, voorzitter van de raad van toezicht van het NCOH.

Oplossingen voor wereldwijde gezondheidsuitdagingen

Het NCOH brengt vooraanstaande academische onderzoeksinstituten in Nederland samen in een open innovatienetwerk, dat inspeelt op het thema One Health. Het doel is een geïntegreerde aanpak van de wereldwijde risico’s van infectieziekten en duurzame oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van dier- en volksgezondheid, gezonde wilde fauna en ecosystemen.

Het NCOH richt zijn onderzoek en verdere ontwikkeling van kennis op antibioticaresistentie, opkomende infectieziekten, slimme veehouderij en gezonde ecosystemen. Het NCOH creëert samenwerking tussen de academische en onderzoeksinstituten, overheidsinstellingen, NGO's, instituten voor de volksgezondheid en industriële partners. De NCOH-partners zijn het AMC in Amsterdam, Erasmus MC in Rotterdam, Leids Universitair Medisch Centrum, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, en Wageningen University & Research. Vanaf 1 januari 2018 voegen ook de KNAW en het Radboudumc zich daarbij.

Het Hubrecht Instituut

Het Hubrecht Instituut is een onderzoeksinstituut van de KNAW met 19 onderzoeksgroepen en ongeveer 200 medewerkers. Het instituut is gevestigd in Utrecht en is centraal gelegen in het universiteitscentrum De Uithof. Het Hubrecht Instituut is geaffilieerd met het Universitair Medisch Centrum Utrecht en er bestaan nauwe banden met de Universiteit Utrecht, met name binnen de Onderzoekschool Cancer Genomics & Developmental Biology.

Logo Hubrecht Instituut

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO)

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) is met ruim 200 medewerkers en studenten een van de grootste onderzoeksinstituten van de KNAW. Het is gespecialiseerd in de ecologie van het zoete water en het land. Sinds 2011 is het gevestigd in een duurzaam gebouwd onderzoekspand in Wageningen.

Logo NIOO

Het Westerdijk Instituut

Het Westerdijk Instituut is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het beheert een wereldvermaarde collectie van levende schimmels en gisten. Het verricht taxonomisch en evolutiebiologisch onderzoek aan geselecteerde groepen uit het rijk der fungi en is een expertisecentrum voor mycologische vraagstukken voor wetenschap, geneeskunde, industrie en maatschappelijke groeperingen. Het instituut telt circa 90 medewerkers en is gevestigd op het Universiteitscentrum De Uithof.