KNAW-instituten vormen KNAW Humanities Cluster

22 september 2016

Vanaf 1 oktober 2016 vormen het Meertens Instituut, het Huygens ING en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) het KNAW Humanities Cluster. De instituten spelen hiermee in op internationale ontwikkelingen binnen het geesteswetenschappelijk onderzoek.

Doel van de samenwerking is het versterken van vernieuwend, interdisciplinair, geesteswetenschappelijk onderzoek dat belangrijke wetenschappelijke en maatschappelijke thema’s aansnijdt.

20160922-Voorzijde-Spinhuis-frontaal_-Foto-Gert-Jan-van-Rooij-460-bodyOudezijds Achterburgwal 185, Amsterdam. Foto Geert Jan van Rooij

Digitale infrastructuur

Het KNAW Humanities Cluster bouwt ook aan een digitale infrastructuur om het geesteswetenschappelijk onderzoek methodologisch te ondersteunen. Datasets, digitale collecties en daarmee verbonden diensten worden in het KNAW Humanities Cluster gezamenlijk gevormd, ontwikkeld en beheerd als onderdeel van de nationale infrastructuur voor de geesteswetenschappen.
 
De instituten hebben een gemeenschappelijk bedrijfsbureau en delen diensten als personeelszaken, financiën, gebouwbeheer en ICT. De instituten behouden hun identiteit en blijven ook werken aan onderzoek en documentatie op hun eigen onderzoeksterrein.
 
Het Huygens ING en het Meertens Instituut zijn in het kader van de nieuwe alliantie naar het centrum van Amsterdam verhuisd. Het IISG blijft vanwege de omvang van zijn archief- en bibliotheekcollectie op de Cruquiusweg in Amsterdam.

Nieuwe adressen

Huygens ING en Meertens Instituut
Oudezijds Achterburgwal 185
1012 DK Amsterdam
Postbus 10855
1001 EW Amsterdam

Adres Bedrijfsbureau KNAW Humanities Cluster
Korte Spinhuissteeg 3
1012 CG Amsterdam
Postbus 10855
1001 EW Amsterdam