KNAW-lid Remieg Aerts wint Nederlandse Biografieprijs voor Thorbeckebiografie

2 november 2020

KNAW-lid en historicus Remieg Aerts heeft de Nederlandse Biografieprijs 2020 gewonnen. Hij ontving deze prijs voor de biografie ‘Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman‘.

Johan Rudolf Thorbecke (1798-1872) geldt als architect van de grondwet, de Nederlandse staatsinrichting en de parlementaire democratie. Hij wordt nog steeds aangeroepen in actuele politieke kwesties. Wie was Thorbecke? Als halve Duitser en lutheraan uit een berooide Zwolse familie maakte hij in zijn eerste vijftig jaar een wetenschappelijke carrière, als classicus, filosoof, historicus en jurist. Pas daarna ging hij in de politiek. Hij gaf vorm aan de rechtsstaat, de parlementaire politiek, de constitutionele monarchie en de scheiding van kerk en staat.

Juryvoorzitter Elisabeth Leijnse sprak van ‘Een kanjer van een politieke biografie, geschreven met een meesterpen.

De biografie is tot stand gekomen met financiële steun van het Fonds Staatsman Thorbecke dat wordt beheerd door de KNAW.

Fonds Staatsman Thorbecke

Het Fonds Staatsman Thorbecke heeft als doel de kennis omtrent het leven, werk en gedachtegoed van Johan Rudolf Thorbecke (1798-1872), staatsman en grondlegger van de Nederlandse parlementaire democratie, te bevorderen.

Nederlandse Biografieprijs

De Nederlandse Biografieprijs is een tweejaarlijkse biografieprijs die wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige Biografie. Of het nu om een biografie van een dichter, politicus of oorlogsheld gaat, de Stichting Nederlandse Biografieprijs bekroont graag boeken die voldoen aan de eisen van verantwoord brongebruik, die goed geschreven zijn en blijk geven van stilistisch vernuft. Uit een totaal van 166 biografieën die tussen 1 april 2018 en 1 juli 2020 zijn verschenen heeft de jury vijf titels geselecteerd voor de shortlist.