KNAW & OBA bundelen krachten

2 februari 2017

Dit jaar stelt de KNAW een programma samen in de Centrale OBA aan de Oosterdokskade in Amsterdam. Onder de titel ‘KNAW & OBA – de beste kennis’ zijn er vrijwel wekelijks gratis bijeenkomsten over actuele ontwikkelingen in kunst en wetenschap of over de wetenschap achter de actualiteit. Aanleiding hiervoor is een verbouwing van het Trippenhuis, het gebouw van de KNAW. OBA en KNAW grijpen deze kans aan voor een intensievere samenwerking.

Startsein

Het startsein wordt maandag 13 februari 2017 gegeven in het OBA Theater. Het fenomeen boek in de omgeving van een bibliotheek en de wetenschap staat deze middag centraal. Sprekers uit de bibliotheek- en archiefwereld geven een inkijkje in deze relatief jonge discipline binnen de boekwetenschap. Ook wordt De la Courtprijs uitgereikt aan boekrestaurator Karin Scheper voor haar proefschrift over de islamitische boekbindtraditie. Naast Scheper en anderen zullen ook OBA-directeur Martin Berendse en KNAW-president José van Dijck het woord voeren.

KNAW & OBA …de beste kennis

Zowel de KNAW als OBA kijken uit naar de samenwerking. De OBA met haar brede publiek vormt voor de vooraanstaande wetenschappers van de KNAW een nieuwe bron om kennis mee te delen. De KNAW organiseert sinds vorig jaar al maandelijks in de OBA Faces of Science. Dit is een bijeenkomst waarbij drie jonge wetenschappers vertellen over hun onderzoeksgebied.

Agenda

In de komende periode zullen er lezingen worden gegeven over onder andere ruimtetelescoop Gaia die onderweg is in ons Melkwegstelstel, over homorechten in Afrika en Azië, de mogelijkheden van windenergie vanuit wetenschappelijk perspectief en programma’s met leden van de Akademie van Kunsten zoals componist Micha Hamel, ontwerper Maarten Baas en kunstenaar Jonas Staal.

Over de OBA

De OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) bestaat uit een Centrale OBA en 25 vestigingen in de gemeente Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel. Met ruim 180.000 leden, bijna 4 miljoen bezoekers en ruim 7500 activiteiten per jaar is de OBA de meest bezochte culturele ontmoetingsplaats in Amsterdam.