Koning bezoekt het Humanities Cluster en het NIAS van de KNAW

29 augustus 2018

Zijne Majesteit de Koning heeft op woensdag 29 augustus 2018 een bezoek gebracht aan vier vooraanstaande onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Het werkbezoek begon bij het KNAW Humanities Cluster, een alliantie van drie geesteswetenschappelijke instituten: het Meertens Instituut, het Huygens ING en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Daar werd de koning welkom geheten door Wim van Saarloos, president van de KNAW, Mieke Zaanen, algemeen directeur van de KNAW en de directeuren van het cluster. Na een kort onderhoud wandelde de Koning met het gezelschap door het Spinhuis. Eeuwen geleden was dit een plek waar arme en bedelende vrouwen werden opgesloten om te naaien en spinnen. Tegenwoordig is het een moderne werkplek voor wetenschappers en ondersteunend personeel. De koning ging er met hen in gesprek over moderne, vaak digitale, methoden en technieken om eeuwenoude onderzoeksvragen te kunnen beantwoorden. 

Folgert Karsdorp en Koning Willem-Alexander bij de presentatie 'Kan een robot kunst maken?' 

(U kunt een foto van hoge resolutie downloaden door op de afbeelding te klikken. Vermeld bij gebruik van de foto de naam van de fotograaf Milette Raats.)

Vervolgens bezocht Koning Willem-Alexander het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW). Daar sprak hij met directeur Jan Willem Duyvendak en fellow Joep Leerssen. Professor Leerssen vertelde over zijn onderzoek naar banaal nationalisme, de manier waarop samenzang het wij-gevoel voedt en hoe methoden uit de digital humanities een verschijnsel als nationalisme kunnen visualiseren. 

Over de KNAW

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is het forum, de stem en het geweten van de Nederlandse wetenschap. Zij ontleent haar gezag aan haar op kwaliteit geselecteerde leden. Vanuit een onafhankelijke positie bewaakt zij de kwaliteit en de belangen van de wetenschap en adviseert zij de regering. Zij is verantwoordelijk voor vijftien instituten die met hun onderzoek en collecties tot de voorhoede van de Nederlandse wetenschap behoren en internationale faam genieten. De Koning is beschermheer van de KNAW.

Koning Willem-Alexander met Wim van Saarloos, president van de KNAW, Mieke Zaanen, de algemeen directeur van de KNAW, de directeuren van het Humanities Cluster en het NIAS, en de onderzoekers die een presentatie hielden.

(U kunt een foto van hoge resolutie downloaden door op de afbeelding te klikken. Vermeld bij gebruik van de foto de naam van de fotograaf Milette Raats.)