Koning spreekt met KNAW over wetenschap tijdens de coronacrisis

2 juni 2021

Zijne Majesteit de Koning brengt donderdag 3 juni een digitaal werkbezoek aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen waarbij de impact van de coronacrisis op de wetenschap centraal staat.

Veel wetenschappers hebben hun onderzoek stil moeten leggen. Tegelijkertijd ontstonden nieuwe onverwachte kansen voor onderzoek en samenwerkingen, zoals de ontwikkeling van robot ‘the Beast’ die 20.000 afgenomen Covid-tests per dag kan verwerken.

De Koning spreekt met de president, directeur en leden van De Jonge Akademie over onderzoek tijdens de pandemie. Met name jonge onderzoekers zijn het afgelopen jaar in acute problemen gekomen met hun onderzoeksprojecten, waaronder promovendi, postdocs en docenten met een tijdelijke positie.

Voor het Meertens Instituut was de crisis juist een goudmijn. Het instituut begon vrijwel direct met onderzoek naar nieuwe rituelen rond corona, nepnieuws en complottheorieën op dat gebied. De Koning spreekt met onderzoekers onder meer over recente uitkomsten. 

Op het Science Park in Utrecht, waar het meeste onderzoek eind maart 2020 stil lag, namen twee onderzoekers van het Hubrecht Instituut het initiatief om de snelste robot voor Covid-testen te maken. Robot ‘the Beast’ is sinds begin dit jaar operationeel. De Koning bekijkt de werking van de robot en spreekt met onderzoekers van het Hubrecht Instituut, biotechnologiebedrijf Genmab en laboratorium PAMM waar de robot staat.

Bezoek Koning aan KNAW, De Jonge Akademie, het Meertens Instituut en het Hubrecht Instituut 3 juni 2021. Foto: PAMM.

Bezoek Koning aan KNAW, De Jonge Akademie, het Meertens Instituut en het Hubrecht Instituut 3 juni 2021. Foto: PAMM.

Over de KNAW

De KNAW is verantwoordelijk voor vijftien onderzoeksinstituten in Nederland en geeft gevraagd en ongevraagd onafhankelijk advies aan de regering over wetenschapsbeleid en over actuele maatschappelijke sectoren, zoals de zorg, het klimaat of het onderwijs. De Koning is beschermheer van de KNAW en bezoekt jaarlijks één of meer van de onderzoeksinstellingen.