Persbericht NIOO-KNAW

Koolmeesgenoom nu ontcijferd: slimme vogel blijkt perfect voorbeeld voor evolutie van leren

25 januari 2016

De koolmees kennen we allemaal. Maar nu hebben onderzoekers ook zijn complete genetische code ontrafeld. Daarmee willen ze achterhalen hoe dieren zich aan kunnen passen aan een veranderende planeet.

20160125 koolmees nioo koos dansen

Epigenetica – wat je op je genen erft in plaats van in – lijkt nu een opvallende rol te spelen in de evolutie van leren en het geheugen. En niet alleen bij vogels. Op 25 januari 2016 publiceerde een internationaal team onder leiding van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen University deze resultaten in Nature Communications.

Genetische code

'Mensen zoals wij wachten hier al tientallen jaren op,' leggen onderzoekers Kees van Oers en Veronika Laine van het NIOO uit. Het genetisch materiaal van hun modelsoort de koolmees hebben ze nu helemaal in elkaar gepuzzeld tot een voorbeeldgenoom. Van één Nederlandse koolmees zijn alle stukjes DNA op de juiste plaats gezet. 'Dit vormt een krachtig instrument voor alle ecologen en evolutie-onderzoekers.'

Met zo’n complete genetische code kunnen onderzoekers kijken waar het aanpassingsvermogen van een dier vandaan komt. Hoe evolueren de eigenschappen van een dier, en hoeveel daarvan ligt al vast in zijn genen? Die kennis is nodig om te kunnen voorspellen hoe goed soorten zich aan kunnen passen aan een sterk veranderende wereld.

Lees het volledige bericht op de website van het NIOO-KNAW.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO)

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) is met ruim 200 medewerkers en studenten een van de grootste onderzoeksinstituten van de KNAW. Het is gespecialiseerd in de ecologie van het zoete water en het land. Sinds 2011 is het gevestigd in een duurzaam gebouwd onderzoekspand in Wageningen.


Logo NIOO