Kunst en het brein

14 maart 2013

Op 13 maart vond in het Eye Film Institute het symposium 'Art of Neuroscience: Understanding Art through Knowledge of the Brain' plaats. De dag, die plaatsvond tijdens de internationale Brain Awareness Week, werd afgesloten met de bekendmaking van de winnaar van de derde editie van de fotowedstrijd Art of Neuroscience.

Enkele honderden mensen bezochten het evenement. Prof. dr. Dick Swaab (Nederlands Herseninstituut), prof. dr. Patricia Pisters (UvA) en prof. dr. Semir Zeki (University College London) vertelden over kunst en het brein. Ook was er een presentatie van grafisch ontwerper Moon Brouwer.

Swaab overtuigde het publiek van de rol van onze grote hersenen in het produceren van kunst en hoe degeneratie van of afwijkingen in de hersenen kunnen leiden tot interessante veranderingen in creative expressie.

Pisters verhaalde over de rol van de neurowetenschappen in de cinema en hoe het brein kan worden benut als ‘een tweede scherm’.

Zeki gaf een interessante kijk op hoe schoonheid is gelokaliseerd in het brein en hoe verschillende hersengebieden elkaar ondersteunen om tot een esthetisch oordeel te komen.

Brouwer presenteerde haar boek Bovenkamers: een pop-up boek over het brein, dat is opgenomen in de bijzondere collectie van de Koninklijke Bibliotheek.

Tijdens het evenement werden ook de prijswinnaars bekend gemaakt van de Art of Neuroscience-wedstrijd. Hieraan namen neurowetenschappers deel uit heel Europa, die allen esthetisch prikkelende interpretaties, visualisaties en video’s van hun werk konden inzenden.
 
In de categorie Beeld won Annelene Dahl van de Norwegian University of Science and Technology in Trondheim met haar inzending Space and Memory. Haar afbeelding toont twee coupes van de hippocampus, een hersengebied dat belangrijk is voor het kortetermijngeheugen en ruimtelijke navigatie. Door de cellen van een kleur te voorzien brengt Dahl de vezelbanen van de hippocampus naar de nabijgelegen hersenschors mooi in beeld.

Space and Memory 
Een eervolle vermelding kreeg Miriam van Strien (Nederlands Herseninstituut, Amsterdam) met Human Brain Development: Piece by Piece. Haar beeld toont een mozaïek van neuronen en zenuwcellen in het gebied langs de hersenholtes van een menselijk brein.

Human Brain Development: Piece by Piece

In de categorie Video’s viel Sjoerd Vos van het UMC Utrecht in de prijzen met The Intergalactic Brain. Hij bracht met een MRI-scanner in beeld hoe hersengebieden met elkaar zijn verbonden. 

The Intergalactic Brain - Sjoerd Vos, University Medical Center Utrecht from Art of Neuroscience on Vimeo.

Alle inzendingen voor de wedstrijd kunt u bekijken op de website van Art of Neuroscience: http://aon.nin.knaw.nl.