Literatuurmuseum.nl opent zijn digitale deuren

5 februari 2016

KNAW-instituut Huygens ING participeert in Literatuurmuseum.nl, een nieuw online platform over de Nederlandse literatuur dat sinds 4 februari 2016 actief is. Op de website worden grote en kleine gebeurtenissen uit onze literatuurgeschiedenis op innovatieve wijze tot leven gebracht, voor een breed publiek van liefhebbers, scholieren, docenten en onderzoekers.

Vier schrijvers, vier weken

De lancering is ook het startpunt voor een uniek onderzoeksexperiment van het instituut, waarin vier hedendaagse schrijvers zich vier weken lang op de voet laten volgen bij het schrijven van een verhaal. Onderzoekers registreren het creatieve proces tot op de seconde en doen verslag. Ook de schrijvers zelf posten dagelijks een bericht over hun artistieke ups en downs, en ook hun tussentijdse vorderingen zullen op de website te lezen zijn.

4 schrijvers, 4 weken - Wie zijn de 4 schrijvers?

Expeditie Nooit meer slapen

Bijzonder is ook het verhaal Expeditie Nooit meer slapen, over het ontstaan van Willem Frederik Hermans’ roman. De bezorgers van Hermans’ Volledige Werken brachten die ontstaansgeschiedenis in beeld op basis van talrijke documenten uit het Hermans-archief. Een spectaculair onderdeel vormen de bijna 400 foto’s die de schrijver maakte tijdens zijn expeditie door het onherbergzame Scandinavië, en die hier voor het eerst te zien zijn.

20160204-literatuurmuseumnl-Willem-Frederik-Hermans-Pad-naar-Stipanaurre
W.F. Hermans: Pad naar Stipanaurre

Literaire schatten

Literatuurmuseum.nl brengt de literaire schatten van het Letterkundig Museum dichterbij dan ooit, door persoonlijke verhalen en door creatieve digitale presentaties. De eerste verhalen die het nieuwe museum biedt, gaan over Charlotte Mutsaers, Remco Campert, J. Slauerhoff en andere auteurs.

Daarnaast leveren diverse hedendaagse schrijvers een bijdrage aan het Literatuurmuseum.nl. Onder anderen Hanna Bervoets, Philip Huff, Ernest van der Kwast en Christiaan Weijts werpen hun persoonlijke licht op een verrassend document of voorwerp uit de collectie van het museum.

Literatuurmuseum.nl is een website van het Letterkundig Museum, ontwikkeld in samenwerking met het Huygens ING van de KNAW. Het platform is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van het Mondriaanfonds en het VSBfonds.

Over het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING)

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) is een instituut van de KNAW. Het Huygens ING verricht onderzoek en maakt teksten toegankelijk op het gebied van geschiedenis, literatuur- en wetenschapsgeschiedenis. Informatietechnologie speelt daarbij een belangrijke rol. Het instituut heeft rond de 100 medewerkers, grotendeels wetenschappers. Het is gevestigd in Den Haag.

Logo Huygens ING