Lorentzmedaille KNAW voor natuurkundige Michael Berry

11 december 2014

Op 11 december 1875 promoveerde Hendrik Lorentz op het proefschrift Over de theorie der terugkaatsing en breking van het licht, een onderwerp dat dicht ligt bij het vakgebied van Sir Michael Berry, de winnaar van de Lorentzmedaille 2014 van de KNAW.

Michael BerryDe Britse natuurkundige Michael Berry, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Bristol, krijgt de onderscheiding voor de ontwikkeling van de theorie van de geometrische fase, die zowel in de kwantummechanica als in de klassieke golftheorie van groot belang is.

Niet alleen in onderwerp, maar ook wat wetenschappelijke stijl en nieuwsgierigheid betreft doet Berry aan Lorentz denken. Net als Lorentz combineert Berry in zijn werk theoretische vraagstukken met praktische toepassingen, waarbij hij zelf de gedetailleerde berekeningen doet. Ook Lorentz deed zelf de berekeningen aan de Zuiderzeewerken. Beide wetenschappers delen het talent om verborgen pareltjes te ontdekken in alledaagse zaken en zien verbanden die anderen ontgaan. Berry legt bijvoorbeeld in zijn werk een verband tussen singulariteiten (een punt met oneindige dichtheid) in een regenboog en tsunamies.

Ter gelegenheid van de uitreiking op maandag 23 februari 2015 – in het internationale jaar van het licht – wijdt de KNAW die dag een symposium aan het werk van Berry onder de titel Fantastic Light. De uitreiking en het symposium vinden plaats in het Trippenhuis van de KNAW aan de Kloveniersburgwal 29 in Amsterdam. Voor de pers is er voorafgaand aan het symposium gelegenheid om met Sir Michael Berry te spreken.

Over Michael Berry

Michael Victor Berry (1941) volgde zijn undergraduate studie natuurkunde aan de Universiteit van Exeter. Hij promoveerde aan de Universiteit van St. Andrews. Sindsdien heeft zijn carrière zich vooral aan de Universiteit van Bristol afgespeeld, waar hij sinds 1979 hoogleraar natuurkunde is; sinds 2006 als Melville Wills Professor of Physics (emeritus).

Berry ontving al vele nationale en internationale onderscheidingen voor zijn werk, zoals de Royal Medal van de Royal Society en de Wolf Prize in Physics. Samen met de latere Nobelprijswinnaar Andre Geim kreeg hij in 2000 de IgNobel Prijs voor het laten zweven van een kikker door middel van een zeer sterke magneet.
In 1982 werd Berry verkozen tot lid van de Royal Society of London. In 1996 werd hij geridderd. Sinds 2000 is hij buitenlands lid van de KNAW.

Over de Lorentzmedaille

De KNAW heeft de Lorentzmedaille op 11 december 1925 ingesteld bij gelegenheid van het vijftigjarig doctorsjubileum van Hendrik Antoon Lorentz. Nobelprijswinnaar Lorentz (1853-1928) is de grondlegger van de theoretische natuurkunde in Nederland. De Lorentzmedaille wordt om de vier jaar uitgereikt aan een onderzoeker die baanbrekende bijdragen heeft geleverd aan de theoretische natuurkunde. Van de 21 laureaten hebben er elf later de Nobelprijs gewonnen. In 2010 werd de medaille toegekend aan Edward Witten.