Lorentzmedaille KNAW voor natuurkundige Juan Martín Maldacena

27 maart 2018

De natuurkundige Juan Martín Maldacena, hoogleraar aan het Institute for Advanced Study in Princeton, krijgt de onderscheiding voor zijn baanbrekend en vernieuwend werk in de theoretische natuurkunde gedurende de afgelopen twee decennia. 

Maldacena leverde een belangrijke bijdrage aan ons begrip van de kwantumfysica van zwarte gaten. In 1997 presenteerde hij als eerste een diepgravende relatie tussen de twee belangrijkste theorieën van de moderne natuurkunde: de kwantumveldentheorie en de kwantumzwaartekracht. Deze zogeheten 'AdS/CFT-correspondentie' heeft een ware revolutie in de snaartheorie en daarbuiten ontketend. Inmiddels zijn er tal van verschillende theoretische realisaties van deze correspondentie gevonden, waarvan mogelijke fysische implicaties verder worden onderzocht. Een voorbeeld hiervan is de voorspelling van de zogenaamde 'minimale viscositeit' van het sterk gekoppelde quark-gluonplasma, die naderhand onderschreven werd door metingen in Brookhaven en CERN. Het werk van Maldacena strekt zich ook uit tot andere takken van de theoretische fysica. Zo bewees hij in 2003 dat de kosmische achtergrondstraling een zeer specifieke signatuur moet bevatten van inflatiemodellen voor het ontstaan van het heelal.

Over Juan Martín Maldacena

De in Argentinië geboren Juan Martín Maldacena (1968) begon zijn academische loopbaan aan de universiteiten van Buenos Aires en Cuyo, Bariloche. Hij promoveerde aan de universiteit van Princeton, waarna hij zijn carrière voortzette bij de universiteiten Rutgers en Harvard. Sinds 2001 is hij hoogleraar aan het Institute for Advanced Study in Princeton.

Maldacena ontving al vele nationale en internationale onderscheidingen voor zijn werk, zoals de Dannie Heineman Prize for Mathematical Physics, de ICTP Dirac Medal, de Milner Foundation Fundamental Physics Prize, e.d. Daarnaast is hij onder andere lid van de National Academy of Sciences en The World Academy of Sciences (TWAS). 

Over de Lorentzmedaille

De KNAW heeft de Lorentzmedaille op 11 december 1925 ingesteld bij gelegenheid van het vijftigjarig doctorsjubileum van Hendrik Antoon Lorentz. Nobelprijswinnaar Lorentz (1853-1928) is de grondlegger van de theoretische natuurkunde in Nederland. De Lorentzmedaille wordt om de vier jaar uitgereikt aan een onderzoeker die baanbrekende bijdragen heeft geleverd aan de theoretische natuurkunde. Van de 21 laureaten hebben er elf later de Nobelprijs gewonnen.

Feestelijke prijsuitreiking

De prijs wordt op maandag 19 november aan Juan Maldacena uitgereikt tijdens een feestelijke prijsuitreiking in Amsterdam.