Martine Piccart ontvangt KNAW Bob Pinedo Cancer Care Award

4 oktober 2018

De waarde voor de patiënt is de rode draad in haar wetenschappelijk onderzoek. De ontwikkeling van 'therapie op maat' staat centraal in haar werk. Martine Piccart (65) ontvangt de Bob Pinedo Cancer Care Award 2018 voor haar toonaangevende wetenschappelijke bijdragen aan de behandeling van borstkanker en haar veelzijdige educatieve en maatschappelijke bijdragen aan het klinisch kankeronderzoek.

Verschillende studies illustreren het belang van Piccarts werk. Piccart vervulde een sleutelrol in baanbrekend onderzoek waaruit bleek dat vrouwen die chemotherapie krijgen voor de behandeling van een agressieve vorm van borstkanker (HER2-positieve borstkanker) er baat bij hebben als zij tegelijkertijd het medicijn trastuzumab toegediend krijgen; een eiwit dat een receptor op de kankercel gericht kan herkennen, daaraan kan binden en die kankercel vervolgens gericht kan doden. De kans op terugkeer van de ziekte en overlijden aan dit type borstkanker is hiermee met ongeveer 40 procent afgenomen. Vanwege een ander grootschalig internationaal onderzoek naar de waarde van het ‘gen-expressie-profiel’ waarin Piccart de drijvende kracht was, kan op basis van de unieke genetische kenmerken van de kankercellen op het individuele niveau van de patiënt de meest geschikte behandelkeuze worden bepaald, een sprekend voorbeeld van personalized medicine. Naast haar rol in diverse andere onderzoeksinitiatieven is Piccart actief als initiatiefneemster en onderzoeksleider van de ‘AURORA-trial’, een experimenteel onderzoek naar de moleculaire oorzaken van uitzaaiingen.

Internationale samenwerking

Met het in 1996 door haar opgerichte netwerk van de Breast International Group (BIG) – waarvan Koningin Mathilde van België erevoorzitter is – leverde Piccart een belangwekkende maatschappelijke bijdrage aan het kankeronderzoek. Dit unieke internationale netwerk omvat meer dan vijftig onderzoeksgroepen waarin topwetenschappers samenwerken uit de medische oncologie, chirurgie, radiologie, medische beeldvorming, pathologie, moleculaire biologie en biostatistiek. De hieruit voortgekomen internationale biobank met nauwkeurig gekarakteriseerde tumormonsters legt een basis voor talrijke onderzoeksprojecten en biedt kansen voor toekomstig kankeronderzoek.

Martine-Piccart-PBCCA2018-Gleamlight-BIG080414-0030-460-bodyFoto: Philippe Molitor - Gleamlight

Meer over Martine Piccart

Martine Piccart (Brussel, 1953) wordt gezien als een stimulerend rolmodel voor veel (jonge) vrouwelijke medici en wetenschappers. Naast haar werkzaamheden als wetenschappelijk onderzoeker was ze de eerste en, tot nu toe, enige vrouwelijke voorzitter van drie grote Europese vakorganisaties binnen het kankeronderzoek: de European Society of Medical Oncology (ESMO), European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC) en European CanCer Organisation (ECCO).

Haar werk is gepubliceerd in prominente tijdschriften en wordt veelvuldig geciteerd. Zij is vanwege haar gezaghebbende wetenschappelijke en educatieve kwaliteiten een gerespecteerd en veel gevraagd spreker op wetenschappelijke conferenties. Zij ontving verscheidene onderscheidingen vanwege haar betekenis voor het kankeronderzoek. Martine Piccart is wetenschappelijk directeur van het Jules Bordet Kankerinstituut in Brussel.

Uitreiking

De uitreiking van de KNAW Bob Pinedo Cancer Care Award 2018 zal plaatsvinden op 22 november 2018 bij het Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Over de KNAW Bob Pinedo Cancer Care Award

De KNAW Bob Pinedo Cancer Care Award wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan (een) excellente internationale kankeronderzoeker(s). De prijs is vernoemd naar de befaamde Nederlandse kankeronderzoeker en oprichter van VUmc Cancer Center Amsterdam Bob Pinedo (Curaçao, 1943). De prijs is bestemd voor wetenschappers die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van translationeel onderzoek naar kanker en de zorg voor patiënten met kanker. De prijs is ingesteld door vrienden van Pinedo – vertegenwoordigd door de Stichting Bob Pinedo Cancer Care Award – bij gelegenheid van zijn afscheid als hoogleraar medische oncologie. De winnaar ontvangt 100.000 euro, te besteden aan onderzoek, en een sculptuur. De sculptuur, een afgietsel van de rechterhand van Bob Pinedo, symboliseert zowel de unieke relatie tussen arts en patiënt als kracht en hoop op herstel. De sculptuur is ontworpen door Floris Tilanus. Onderzoeksinstituten en onderzoekers over de hele wereld mogen kandidaten voor de prijs voordragen. Een jury onder leiding van een KNAW-lid beoordeelt de nominaties. 

Meer informatie over de Bob Pinedo Cancer Care Award staat op: knaw.nl/bob-pinedo-award