Masha Ru onderzoekt eten van aarde als Artist in Residence NIAS

6 februari 2018

Kunstenaar Masha Ru is de nieuwe Artist in Residence bij het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW). Zij gaat zich verdiepen in een bijzondere eetgewoonte: het eten van aarde, kalk en klei.

'In het Westen wordt het eten van aarde gezien als iets vies en ongezonds, en soms zelfs als een psychiatrische stoornis.' zegt de Russisch-Nederlandse Masha Ru. 'Maar in sommige landen is het eten van aarde onderdeel van de cultuur. Ook dieren eten klei. Hoe komt dat iets wat "normaal" is in één cultuur, wordt gezien als een stoornis in een andere cultuur?' 

Masha Ru zal zich vanaf februari vijf maanden gaan bezighouden met deze vraag. 'Sommige wetenschappers die onderzoek doen naar het eten van aarde, zogeheten geofagie, hebben zelf nooit aarde geproefd.' Een van de dingen die Ru tijdens haar residentie wil doen, is wetenschappers en andere belangstellenden voor een aardeproeverij uitnodigen – samengesteld uit haar grote verzameling eetbare aarde en klei van over de hele wereld. 

Masha Ru

Kunstenaar Masha Ru (1984) studeerde cybernetica in Moskou, fotografie in Amsterdam en promoveerde in de wiskunde op onderzoek naar de elektronenmicroscoop aan de Universiteit Eindhoven. Zij maakt installaties, performances en documentaires op het snijvlak van kunst, techniek en antropologie. Ze ontving beurzen van de Rijksakademie van Kunsten Amsterdam, het Mondriaan Fonds en het Creative Industries Fund. Naast haar project over eetbare aarde, werkt ze momenteel samen met een Maya-gemeenschap aan een project over kunst, wetenschap en spiritualiteit achter de Mayakalender en aan een documentaire over een militaire patriottistische jeugdclub in Moskou. 

NIAS en Akademie van Kunsten

De Artist in Residence-beurs wordt verstrekt door NIAS en de Akademie van Kunsten, die hiermee de interactie tussen kunst en wetenschap willen bevorderen. Eerdere winnaars waren Jan Rosseel, Arne Hendriks, Urok Shirhan en Arnold Hoogerwerf. NIAS en Akademie van Kunsten behoren tot de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.