Persbericht Hubrecht Instituut

Mini-gifklieren van slangen ontwikkeld in het lab

24 januari 2020

Onderzoekers van het Hubrecht Instituut hebben in een internationale samenwerking een methode ontwikkeld om gifklieren van slangen te groeien als organoïden. Deze mini-klieren gekweekt in het lab kunnen actieve gifstoffen, of toxines, van echt slangengif produceren en uitscheiden. Deze nieuwe technologie maakt het in de toekomst wellicht mogelijk zowel de rampzalige gevolgen van slangenbeten te verminderen, alsmede de geheimen van gif beter te begrijpen. 

De resultaten van dit onderzoek werden op 23 januari gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Cell.

De positieve en negatieve kant van slangen en gif hebben de mensheid al millennia gefascineerd. Slangenbeten doden ieder jaar meer dan 100.000 mensen (en veroorzaken fysieke beperkingen in meer dan 400.000 mensen), terwijl veel mensen last hebben van ofidiofobie, een overmatige angst voor slangen. Aan de andere kant is hun gif ook een rijke bron voor medicijnen, die al werd gebruikt door de oude Grieken. Sindsdien zijn veel medicijnen geïnspireerd op componenten uit slangengif, zoals bijvoorbeeld medicijnen die de bloeddruk verlagen en bloedingen voorkomen. Maar zelfs in de moderne geneeskunde is het nog steeds uitdagend om zowel de volledige potentie van slangengif voor medicijnontwikkeling te benutten als mensen te beschermen tegen zijn dodelijke effecten. Een aantal belangrijke obstakels wordt gevormd door het moeizame en gevaarlijke proces van het melken van slangen, en de uitdaging om gif in de klier van een slang te bestuderen en modificeren.

Lees verder

Lees het volledige bericht op de website van het Hubrecht Instituut.

Het Hubrecht Instituut

Het Hubrecht Instituut is een onderzoeksinstituut dat zich richt op ontwikkelings- en stamcelbiologie. De 24 onderzoeksgroepen van het instituut doen fundamenteel en multidisciplinair onderzoek, zowel in gezonde systemen als in ziektemodellen. Het Hubrecht Instituut is onderdeel van de KNAW en bevindt zich op Utrecht Science Park. Sinds 2008 is het instituut geaffilieerd met het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Dit bevordert de vertaling van het onderzoek naar de kliniek. Het Hubrecht Instituut heeft een partnerschap met het European Molecular Biology Laboratory (EMBL).

Het Hubrecht Instituut is gevestigd in Utrecht (Uppsalalaan 8, 3584 CT Utrecht).

Logo Hubrecht Instituut