Persbericht Hubrecht Instituut

Mini-levers voor onderzoek naar leveraandoeningen

30 november 2018

Onderzoekers van het Hubrecht Instituut in Utrecht en van The Rockefeller University in New York hebben een methode ontwikkeld waarmee menselijke levercellen in het lab kunnen uitgroeien tot mini-levers. Met behulp van deze mini-levers kan onderzoek worden gedaan naar virusinfecties van de lever (zoals hepatitis B en C), naar malaria en naar erfelijke leveraandoeningen. 

In de toekomst kunnen deze mini-levers wellicht proefdieren vervangen in onderzoek naar mogelijke schadelijke bijwerkingen van nieuwe medicijnen en kunnen ze een aanvulling zijn op de huidige wijze waarop levertransplantaties worden uitgevoerd. De onderzoekers hebben hun resultaten gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell op 29 november.

Leveraandoeningen

De lever is de chemische fabriek van ons lichaam met diverse functies, zoals het verwijderen van gifstoffen en medicijnen uit het bloed, de productie van gal voor het afbreken van vetten en het opslaan van energie in de vorm van glucose. Bij schade aan de lever door bijvoorbeeld een schadelijke stof, een virusinfectie of een erfelijke ziekte kan de lever deze functies niet goed meer uitvoeren. De zoektocht naar behandelingen voor dit soort ziektes wordt bemoeilijkt door het gebrek aan een goed laboratorium-model voor de menselijke lever.

Op dit moment zijn onderzoekers aangewezen op proefdieren, dan wel op cellen afkomstig van 'afgewezen' transplantatie-levers; dergelijke menselijke cellen kunnen slechts enkele dagen in het lab gekweekt worden. Met dit nieuw ontwikkelde model kunnen we meer leren over de menselijke lever in gezondheid en ziekte en kunnen we veel nauwkeuriger de (bij-)werkingen van geneesmiddelen in kaart brengen. 

Verder lezen

Lees het volledige bericht op de website van het Hubrecht Instituut.

Het Hubrecht Instituut

Het Hubrecht Instituut - een onderzoeksinstituut van de KNAW- dat zich richt op ontwikkelings- en stamcelbiologie. De 20 onderzoeksgroepen van het instituut doen fundamenteel en multidisciplinair onderzoek, zowel in gezonde systemen als in ziektemodellen. Sinds 2008 is het instituut geaffilieerd met het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Dit bevordert de vertaling van het onderzoek naar de kliniek. Het Hubrecht Institute heeft een partnerschap met het European Molecular Biology Laboratory (EMBL).

Logo Hubrecht Instituut