Nieuwsbericht CBS-KNAW

Naar koning vernoemd peniciline in top tien nieuw beschreven soorten

23 mei 2014

Ter ere van de geboortedag van Carolus Linnaeus, op 23 mei, heeft het International Institute for Species Exploration (SUNY-ESF) een top tien gepubliceerd van in 2013 beschreven soorten. In de top tien staat onder andere Penicillium vanoranjei, een penicilline die werd ontdekt door het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS-KNAW). De penicilline is vernoemd naar Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, omdat de vondst nagenoeg samenviel met de troonswisseling.


Selectieprocedure

Penicillium vanoranjei werd door een internationale commissie van taxonomen en andere experts gekozen uit de ongeveer 18.000 in 2013 beschreven nieuwe soorten.

Het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het beheert een wereldvermaarde collectie van levende schimmels en gisten. Het verricht taxonomisch en evolutiebiologisch onderzoek aan geselecteerde groepen uit het rijk der fungi en is een expertisecentrum voor mycologische vraagstukken voor wetenschap, geneeskunde, industrie en maatschappelijke groeperingen. Het instituut telt circa 90 medewerkers. Het CBS is gevestigd op het Universiteitscentrum De Uithof.