Persbericht NIOO-KNAW

Nationale aanpak biodiversiteit: samen kennis vergroten voor Nederland

10 juli 2020

Om de kennis over de Nederlandse biodiversiteit aanzienlijk te vergroten, is een nationale aanpak van het wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk. Om dat mogelijk te maken, bundelen Naturalis Biodiversity Center, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ-NWO) en Westerdijk Fungal Biodiversity Institute-KNAW nu hun krachten.

De vier instituten starten samen het Centre of Excellence for Netherlands Biodiversity Research. Het doel is om de integrale kennis over de Nederlandse biodiversiteit aanzienlijk te vergroten in alle milieus: op het land, in het zoete en zoute water, en van genen tot en met ecosystemen.

Het centrum vormt de kern voor nauwe samenwerking van de universiteiten en kennisinstellingen van Nederland. Zo ontstaat een knooppunt aan kennis over biodiversiteit die voor elke wetenschapper beschikbaar is. De universiteiten worden daarom expliciet uitgenodigd om zich hierbij aan te sluiten.

In het centrum wordt samengewerkt aan onderzoek en worden belangrijke faciliteiten gedeeld om wetenschap en maatschappij verder te helpen. Het wordt op 29 september 2020 officieel opgericht. Dat gebeurt tijdens het Gala van de Biodiversiteit, dat ook het begin is van de viering van het 200-jarig bestaan van Naturalis.

Verder lezen

Lees het volledige bericht op de website van het NIOO-KNAW.

Meer informatie over de KNAW-instituten

Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)

Westerdijk Fungal Biodiversity Institute-KNAW