Nederlandse onderzoekers ontdekken tropische ziekteverwekker in Europa

20 september 2012

De tropische ziekteverwekker Cryptococcus gattii is nu ook aangetroffen in (mediterraan) Europa. C. gattii is een gist die mensen met een normaal functionerend immuunsysteem ziek kan maken. De gist, recent betrokken bij uitbraken in onder meer Canada, de Verenigde Staten, Brazilië en Australië, heeft nu ook in Europa voet aan de grond. Nederlandse onderzoekers toonden aan dat het niet gaat om een geïmporteerde, maar om een Europese variant.

490_basidiellaEM.jpgC. gattii stond tot eind vorige eeuw bekend als een zeldzame, tropische verwekker van infecties. De gist dook in de jaren negentig echter ook op in niet-tropische klimaatgebieden. De afgelopen tien jaar maakt C. gattii onder meer slachtoffers in Canada en de VS. Opmerkelijk is dat de gist ook gezonde individuen ziek maakt. Recent zijn ook diverse kleine uitbraken geconstateerd in Spanje, waarbij tientallen geiten slachtoffer werden. In Griekenland, Italië, Portugal en Spanje werden ook mensen ziek, zelfs als zij nooit voet aan de grond hebben gezet in een van de risicogebieden buiten Europa.

De Nederlandse onderzoekers Teun Boekhout van het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS-KNAW) en Ferry Hagen, ten tijde van het onderzoek werkzaam bij hetzelfde instituut, onderzochten het voorkomen van C. gattii-infecties in Europa. Zij vergeleken genetisch materiaal van Europese isolaten van de ziekteverwekker met dat uit andere werelddelen en ontdekten dat in mediterraan Europa een uniek genotype van C. gattii voorkomt. De Europese variant is uitsluitend op het Iberisch Schiereiland en in Griekenland en Italië aangetroffen, bijvoorbeeld in parken in Barcelona, zowel op bomen als in fretten die er werden uitgelaten.

De onderzoekers ontdekten bovendien dat C. gattii zich tientallen jaren kan schuilhouden in het menselijk lichaam, waar pas een infectie ontstaat  als de weerstand van de gastheer afneemt.

Contactpersonen

Teun Boekhout, 030 212 2671, t.boekhout@cbs.knaw.nl
Ferry Hagen, 024 365 8677, f.hagen@gmail.com

Meer informatie

Autochthonous and Dormant Cryptococcus gattii Infections in Europe