Netwerken cruciaal voor verspreiding én bestrijding Covid-19

3 juli 2020

Kunnen we Covid-19 bestrijden via hetzelfde netwerk als waarin het virus zich heeft verspreid? Deze vraag stelden de sprekers tijdens de online bijeenkomst 'Verbonden tegen Covid-19 - Hoe netwerken pandemieën verspreiden en bestrijden' op dinsdag 30 juni 2020. 

Piet van Mieghem, hoogleraar Modelling and analysis of complex networks, Technische Universiteit Delft en voorzitter van het Network Architectures and Services deed de aftrap en liet zien volgens welke patronen en netwerken een virus zoals Covid-19 zich kan verspreiden. Mirjam Kretzschmar, hoogleraar Dynamics of Infectious Diseases, Universiteit Utrecht en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) antwoordde bevestigend op de vraag. Zij noemde de corona-app die in de maak is een belangrijke methode om het virus op te sporen, waarbij gebruik wordt gemaakt van het netwerk waarin ook de verspreiding plaatsvindt.

Tweezijdig zwaard

José van Dijck, Universiteitshoogleraar media en digitale samenleving, Universiteit Utrecht kaartte aan hoe het netwerk van sociale media pandemieën ook helpt verspreiden. ‘Sociale media vormen een tweezijdig zwaard’, zei ze. Aan de ene kant doen we via sociale media belangrijke informatie op hoe we verspreiding kunnen tegengaan en weten we hoe het eraan toegaat in Wuhan. Daar staat tegenover dat er ook nepberichten over het virus op sociale media verschijnen die juist kunnen bijdragen aan de verspreiding van het virus.

Arnout van de Rijt, hoogleraar sociologie, Universiteit Utrecht vergeleek de verspreiding van sociaal gedrag met de verspreiding van een virus. De verschillen zijn aanzienlijk. Al was het maar omdat gedrag een keuze is, en virusverspreiding niet. Een evidente overeenkomst is dat het voortbestaan van zowel gedrag als een virus niet gemakkelijk te beïnvloeden is.

Wit u de online bijeenkomst terugkijken? Dat kan!