Drie nieuwe Faces of Science

6 juli 2021

Drie nieuwe onderzoekers starten vandaag met hun blog voor Faces of Science. Dit zijn Aranka Ballering, Felicitas Biwer en Boris van Meurs. Deze nieuwe Faces laten door middel van blogs en filmpjes zien hoe het is om een wetenschapper te zijn.

Aranka Ballering

Aranka Ballering (26), psychiatrie, Rijksuniversiteit Groningen/Universitair Medisch Centrum Groningen

Onderzoek

Beïnvloeden geslacht en gender de ernst van lichamelijke klachten? En doet de huisarts evenveel en gelijksoortig onderzoek bij mannen en vrouwen met dezelfde klachten? Mannen en vrouwen verschillen van elkaar op biologisch vlak (geslacht) en qua sociale rolpatronen (gender). Aranka onderzoekt in hoeverre deze verschillen verband houden met lichamelijke klachten.

Lees het eerste blog van Aranka: De grote clitoris cover-up.

Felicitas Biwer

Felicitas Biwer (28), onderwijswetenschappen/cognitieve psychologie, Universiteit Maastricht

Onderzoek

Ongeveer 75% van de studenten leert ineffectief en passief. Ze gebruiken strategieën zoals herlezen of samenvatten om zich voor te bereiden op een toets, terwijl uit onderzoek blijkt dat actievere strategieën beter werken. Denk bijvoorbeeld aan informatie uit je geheugen oproepen, zoals jezelf toetsen en oefenvragen beantwoorden. Felicitas onderzoekt hoe we studenten het best kunnen ondersteunen om effectiever te leren en leerstrategieën te gebruiken die effectiever, maar ook inspannender zijn.

In haar eerste blog legt Felicitas uit dat je juist beter leert door minder te stampen.

Boris van Meurs

Boris van Meurs (26), wijsbegeerte, Radboud Universiteit

Onderzoek

Er is geen plek op aarde te vinden waar de invloed van de mens nog niet te merken is. Wij zijn dus een belangrijk onderdeel geworden van de natuurlijke geschiedenis van de aarde, waar we in het lijstje passen van meteorietinslagen en ijstijden. Boris onderzoekt hoe filosofie kan helpen om de mens te begrijpen als een belangrijke geologische kracht.

Is een aarde zonder mensen waardevol? Bekijk de vlog van Boris.

Over de Faces of Science

Facesofscience.nl geeft bezoekers aan de hand van blogs, filmpjes en artikelen een kijkje in het leven van een onderzoeker. Het doel is promovendi uit verschillende vakgebieden in de schijnwerpers te zetten en om aan jongeren die staan voor een studiekeuze te laten zien hoe het is om wetenschapper te zijn. Sinds 2013 hebben 102 promovendi als Faces of Science geblogd over hun leven als wetenschapper.

Promovendi kunnen worden voorgedragen voor Faces of Science door NEMO Kennislink, leden van de KNAW en leden en alumni van De Jonge Akademie. Faces of Science is een project van de KNAW, De Jonge Akademie en NEMO Kennislink. Het project wordt gefinancierd door Stichting Lira.