Persbericht NIOD-KNAW

D-day startgebeurtenis voor bevrijdingsreeks

6 juni 2014

In 2015 is het zeventig jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. In aanloop naar het einde van WO2 hebben er allerlei gebeurtenissen plaatsgevonden die van invloed zijn geweest op het verloop van de oorlog. In de digitale special 70 jaar WO2 blikt het NIOD terug op deze periode door bekende en minder bekende momenten onder de aandacht te brengen. Te beginnen bij 6 juni 1944: Geallieerden landen in Normandië.

Aan de hand van Nederlandse kranten en weekbladen van toen belicht het NIOD gebeurtenissen over de hele wereld die – op de dag van publicatie op 70 jaar WO2 – precies zeventig jaar geleden plaatsvonden.Hierbij komen de ‘bekendere’ momenten zoals  D-day op 6 juni, dolle dinsdag op 5 september, Market Garden op 17 september, de bevrijding van de kampen (diverse data) en de atoombommen op Hiroshima (6 augustus) en Nagasaki (9 augustus) aan bod. Maar ook minder bekende ontwikkelingen aan het oostfront en in de Pacific krijgen een plaats in 70 jaar WO2

Per gebeurtenis zijn er op 70 jaar WO2 diverse berichten verzameld die toentertijd in Nederland verschenen. Dit kunnen bijvoorbeeld artikelen zijn uit verzetsbladen, bladen die verschenen in de niet-bezette overzeese gebieden of bladen die gelieerd waren aan de Duitse bezetter of de NSB. Deze berichten kunt u via 70 jaar WO2 lezen, doordat een directe link is gemaakt naar de (digitale) historische krantenbank: Delpher Kranten.

De online special 70 jaar WO2 laat hiermee zien hoe destijds geschreven werd over een bepaald moment en hoe dit zich verhoudt tot de kennis van nu. 

Nieuwsgierig? Bekijk Geallieerden landen in Normandië

Logo NIODHet NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies uniek als wetenschappelijk onafhankelijk en tegelijkertijd sterk maatschappelijk georiënteerd instituut.
De expertise van het NIOD ligt bij de verspreiding van kennis over de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust en genocide.
Naast wetenschappelijk onderzoek biedt het NIOD een inhoudelijk sterke en intensieve dienstverlening. Zowel professionals als particulieren kunnen bij het NIOD terecht voor informatie of het raadplegen van de uitgebreide collectie.
Het NIOD is een instituut van de KNAW.